Optimization of biotechnology for the production of fermented milk drink based on milk obtained from holstein cows
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i10pp76-80Keywords:
fermented milk drinks;, milk, quality indicators, physical and chemical indicators, bioavailability;, energy valueAbstract
The article presents research on the development of a new technology for the production of fermented milk drink based on milk (Holstein breed of cows) using a vegetable additive obtained by extrusion processing of sprouted chickpea grain. The production of fermented milk drinks with the use of such plant additives allows us to develop new multifunctional products due to the content of bioavailable nutrients, vitamins, etc. in the extruded sprouted chickpea grain. The developed production technology and fermented milk drink meet all existing requirements.
Downloads
References
Воронина П.К. Практические перспективы термопластической экструзии крахмалосодержащего зернового сырья в формировании качества продовольственных товаров // Инновационная техника и технология. – 2015. – № 3. – С. 5–12.
Горлов И.Ф. Новое в производстве пищевых продуктов повышенной биологической ценности // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2005. – № 3. – С. 57–58.
Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Данилов Ю.Д. Использование экструдата нута и пшеницы для производства функциональных продуктов // Мясная индустрия. – 2017. – № 6. – С. 40–43.
Горлов И.Ф. Нут – альтернативная культура многоцелевого назначения. – Волгоград: Волгоградское научное издательство, 2012. – 106 с.
Макаркин Д.В., Федотова О.Б. Типологический подбор заквасочных культур для молочномультизлаковых композиций // Молочная промышленность. – № 7. – 2016. – С. 28–29.
Макаркин Д.В., Федотова О.Б., Соколова О.В. Молочно-мучные безглютеновые ферментированные продукты. Научно-технологические аспекты создания // Молочная промышленность. – 2018. – № 3. – С. 66– 68.
Макаркин Д.В. Разработка технологии кисломолочного мультизлакового продукта: автореф. …дис. канд. техн. наук. – М., 2018. – 25 с.
Пресс шнековый для вспучивания корма (кормоэкструдер КЭ-55). Паспорт. Руководство к эксплуатации. – Белгород, 2012 // agrooborudovanie.tiu.ru.
Распоряжение Правительства РФ от 17 апреля 2012 г. № 559-р. О стратегии развития пищевой и перерабатывающей промышленности РФ на период до 2020 г. // basegarant.ru.
Степанова Л.И. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. В 3 т. Т.1. Цельномолочные продукты. – СПб.: ГИОРД, 1999. – 384 с.
Технология молока и молочных продуктов / Г.Н. Крусь [и др.]; под ред. А.М. Шалыгиной. – М.: Колос, 2008. – 455 с.
Чумаков В. Экструдированные корма: приготовления и использование // Наука и инновации. – 2016. – № 2 (156). – С. 40–42.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.