Breeding to increase the meat productivity of Russian meat merino sheep

Authors

  • Svetlana Nikolaevna Shumaenko North Caucasian Agrarian Center
  • Zakir Kamilovich Gadzhiev North Caucasian Agrarian Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i12pp78-80

Keywords:

sheep, Russian meat Merino, precocity, feeding and slaughter qualities, meat productivity

Abstract

Here is presented the analysis of sheep meat productivity of the Russian meat Merino breed  and the effectiveness of selection for large size of animals, the severity of meat forms, and their higher precocity is shown. The selection differential for live weight in animals of different gender and age groups was determined, which is 5.0-26.0 kg, or 10.0-32.5%. The number of Russian meat Merino sheep (n=1045) is characterized by the severity of meat forms (T5) and has a desirable type of physique, exterior and meat productivity (100%), which confirms the consolidation of the herd on this basis. It was found that the genetic resources of the herd allow young sheep to receive a high average daily increase in live weight (170.4 g) from birth to 4.5 months. It is experimentally proved that the offspring of the PMM breed with intensive feeding is characterized by a higher growth energy. It is noted that the descendants of meat Merino have a large carcass mass of 12.4%, a slaughter yield of 2.2 abs. percent and a meat content coefficient of 21.3%, compared to the Stavropol sheep breed of wool productivity. Experimental data confirm that the sheep’s meat of the Russian meat Merino breed is " marbled, has high quality and consumer properties.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Svetlana Nikolaevna Shumaenko, North Caucasian Agrarian Center

Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher

Zakir Kamilovich Gadzhiev, North Caucasian Agrarian Center

Doctor of Biological Sciences, Senior Researcher

References

Абонеев В.В., Шумаенко С.Н. Динамика роста и развития ярок разных генотипов // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2014. – № 4. – С. 20–21.

Абонеев В.В., Шумаенко С.Н., Ларионов Р.П.Мясная продукция и качество баранины разных генотипов // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2012. – № 3. –С. 41–43.

Временный порядок и условия проведения бонитировки племенных овец породы российский мясной меринос / М.И. Селионова [и др.] // Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. – 2017. – Т. 2. – № 10. – С. 16–23.

Гаджиев З.К. Продуктивные особенности и мясные качества грубошерстных овец Дагестана // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2008. – № 5. – С. 46–47.

Гаджиев З.К. Мясная продуктивность, морфо-физиологические показатели и их взаимосвязь у грубошерстных пород овец Северного Кавказа // Достижения науки и техники АПК. – 2010. – № 11. – С. 71–72.

Егорова К.А., Молчанов А.В. Убойные качества баранчиков эдильбаевской породы // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 8. – С. 16–17.

Ефимова Н.И., Антоненко Т.И. Мясная продуктивность баранчиков разных генотипов в СПК колхозе-племзаводе им. Ленина Арзгирского района Ставропольского края // Сельскохозяйственный журнал. – 2018. – № 4 (11). – С. 45–49.

Качество мяса молодняка овец различных классов согласно ГОСТ Р 52843-2007 / Ю.Д. Квитко [и др.] // Главный зоотехник. – 2011. – № 5. – С. 31–33.

Методика оценки мясной продуктивности овец. – Ставрополь, 2009. – 36 с.

Новая порода овец – российский мясной меринос / Х.А. Амерханов [и др.] // Сельскохозяйственный журнал. – 2018. – Т.1. – № 11. – С. 50–56.

Подходы к оценке качественных показателей мясной продукции овец / Г.В. Завгородняя [и др.] // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2016. – № 1. – С. 43–44.

Порядок и условия проведения бонитировки племенных овец тонкорунных пород, полутонкорунных пород и пород мясного направления продуктивности. – М., 2013 // СПС «Гарант».

Совершенствование популяций тонкорунных овец в племенных хозяйствах Ставропольского края / С.Н. Шумаенко [и др.] // Вестник АПК Ставрополья. – 2018. – № 4 (34). – С. 88–91.

Целевые индикаторы и признаки породы российский мясной меринос / М.И. Селионова [и др.] // Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. – 2017. – Т. 2. – № 10. – С. 10–16.

Шумаенко С.Н. Динамика роста и развития чистопородных и помесных ярок // Перспективы и достижения в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции: материалы Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 85-летнему юбилею со дня основания факультета технологического менеджмента (зооинженерного). – Ставрополь, 2015. – С. 197–200.

Шумаенко С.Н.Сопряженность и наследуемость селекционных признаков у чистопородных и помесных ярок // Сб. науч. тр. Всерос. науч.-исслед. ин-та овцеводства и козоводства. – 2015. – Т. 2. – № 8. – С. 31–35.

Шумаенко С.Н., Ефимова Н.И. Эффективность откорма и нагула молодняка овец новой мясо-шерстной породы // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2018. – № 12. – С. 33–40.

Published

2020-12-16

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>