Evaluation of black currant varieties suitability for combine harvesting
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i7pp35-39Keywords:
variety, black currant, machine cleaning, berry strength, berry-harvesting equipment, limiting featureAbstract
The article deals with the results of evaluation and selection of black currant varieties from the Leningrad POOS (IAEP - branch of FNAC VIM) in order to form an industrial assortment suitable for machine cleaning. During the study, it was found that the varieties Yadrenaya and Gulliver retain their strength longer when overripe and are less exposed to cracking of the skin. As the experiment showed, this is due to increased indicators of the crushing force of varieties. With mechanized harvesting, the completeness of the removal of berries directly depends on the separation force, with an indicator of less than 50 g. there is a shedding of berries, and with a separation force of more than 150 g. the berries are poorly separated from the stalk or separated, but with partial damage to the structure, which reduces the quantity and quality of berry picking. As a result of the conducted research, it was found that the most suitable for mechanized harvesting are recommended varieties of black currant: Binar, Ocharovanie, Iskushenie, Peek-a-boo, Gulliver, Bagheera. The strength coefficient calculated by us for these varieties is more than 1.5. In addition to the genetics of black currant varieties, the studied indicators of economic and biological characteristics of the collection strongly depend on the growing conditions, nutrients and moisture in the soil. Recently, the evaluation of black currant berries by their biochemical composition has become very important. In this connection, to fully characterize the varieties, we will continue the study of the study of these characteristics with biochemical value in the dynamics of maturation of black currant varieties.
Downloads
References
Анализ состояния и перспективные направления развития питомниководства и садоводства / В.Ф. Федоренко [и др.] // Науч. аналит. обзор. – М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2019 – 88 с.
Гурин А.Г. Рекомендации по возделыванию промышленных насаждений черной смородины, предназначенных для механизированной уборки. – Орел: ВНИИСПК, 2001. – 22 с.
Краюшкина Н.С., Егорова К.И. Формирование сортимента смородины черной для регионально-адаптивной машинной технологии производства ягод // Технологии и технические средства механизированного производства продукции растениеводства и животноводства. – 2018. – № 3(96). – С. 145–155.
Лачуга Ю.Ф. Состояние и перспективы производства специализированных машин для промышленного садоводства России // Вестник МичГАУ. – 2012. – № 3. – С. 12–19.
Обоснование хозяйственно-биологических свойств и пригодности к машинной уборке урожая сортов и селекционных форм смородины черной / Н.С. Краюшкина [и др.] // Технологии и технические средства механизированного производства продукции растениеводства и животноводства. – 2020. – № 2(103). – С. 64–72.
Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – С. 184–186.
Производство плодов и ягод вырастет на 41% к 2024 году. – Режим доступа: http://mcx.ru/press-service/news/proizvodstvo-plodov-iyagod-vyrastet-na-41-k-2024-godu/ (дата обращения: 18.01.2021).
Смирнов И.Г. Разработка технологических процессов и технических средств для интеллектуальных технологий возделывания кустарниковых ягодных культур: дис. … д-ра техн. наук. – М., 2019. – 427 с.
Хозяйственно-биологическая и биохимическая оценка новых сортов смородины черной / Т.В. Жидёхина [и др.] // Садоводство и виноградарство. – 2007. – № 5. – С. 15–16.
Шавыркина М.А., Товарницкая М.В., Князев С.Д. Оценка сортов черной смородины селекции ВНИИСПК на пригодность к механизированной уборке урожая // Современное садоводство. – 2015. – № 4. – С. 22–25.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.