Justification of mathematical models of variable heat supply during grain drying
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i11pp87-92Keywords:
seed, temperature, oscillating drying, mode, kinetics, experiment, mathematical modelAbstract
The article presents the results of studies of the efficiency of drying grain by reducing the specific energy consumption, allowing improving the quality of the resulting products and in-creasing the productivity of drying. The achievement of the results was a mathematical model, which was based on the general laws of heat and mass transfer, reflecting the specific features of the research. It is not that most continuous dryers for bulk materials have several zones with different parameters of the input and output-drying substance, which carry out drying under variable dynamic conditions.
Downloads
References
Лыков А. В. Теория сушки. М.: Энергия, 1968. 470 с.
Испирян Р.А., Клингер А. В., Пузырев Н. М., Испирян С. Р. Математическое моделирование переноса тепла и вещества при решении инженерных задач. Тверь, 2002. 100 с.
Сажин Б. С. Основы техники сушки. М.: Химия, 1984. 320 с.
Абашкин С. Н., Андреев В. П., Багров Б. О., Багров О. Н., Бажанов Л. Н., Берлин З. Л., Бойцова Н. Г. Справочник теплоэнергетика предприятий цветной металлургии. М., 1982. 456 с.
Загоруйко М. Г., Павлов С. А. Исследование кинетики досушки зерна на складе // Аграрный научный журнал. 2020. № 12. С. 87–89.
Дорохов А. С. Эффективность оценки качества сельскохозяйственной техники и запасных частей // Вестник Федерального государственного образовательного учреждения высшего профессионального образования «Московский государственный агроинженерный университет имени В.П. Горячкина». 2015. № 1 (65). С. 31–35.
Shen L., Gao M., Zhu Y., Liu C., Zheng X. Microwave drying of germinated brown rice: Correlation of drying characteristics with the final quality. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2021. 70.102673.
Sousa T. L. D., Sousa K. A. D., Santos D. C. D., Resende O., Egea M. B. Bioingredient produced with fermentation of corn bran and «Cerrado» cashew byproduct using Rhizopus oligosporus and forced-air oven drying: Mathematical modeling and evaluation of quality parameters. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2021. 26.100262.
Charmongkolpradit S., Somboon T., Phatchana R., Sang-Aroon W., Tanwanichkul B.. Influence of drying temperature on anthocyanin and moisture contents in purple waxy corn kernel using a tunnel dryer. Case Studies in Thermal Engineering. 2021. 25. 100886.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.