Growth and meat qualities of young Black-and-White breed in different age periods depending on the feeding level

Authors

  • Anatoly Foadovich Shevkhuzhev North Caucasus Federal Agrarian Research Centre
  • Vladimir Anikeevich Pogodaev North Caucasus Federal Agrarian Research Centre

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i6pp76-81

Keywords:

Black-and-White breed, bull calves, growth, meat qualities, nutritional level, feed costs

Abstract

By regulating the nutritional level of young animals in the postembryonic period, it is possible to change the growth rate of animals, the forming of meatiness and the ratio of the most important tissues in the carcass. The aim of the work was to establish the influence of different nutritional levels on the growth, development, meat productivity of Black Pied young cattle of different ages. The scheme of young animals growing was as follows: group 1– increased nutritional level up to 14 months of age; group 1-a – young animals were grown in the same way as young animals of group 1 up to 8 months (increased nutritional level), and from 8 to 14 months they were on average nutrition; group 2 – average nutrition was up to 14 months; group 2-a – average nutrition was up to 8 months, and from 8 to 14 months – an increased nutritional level. During 14 months of growing, it was spent on each head in group 1 – 2114.8; in 2-a – 1888.1; in 1-a – 1919.0; in group 2 – 1692.3 energetic feed units. During 18 months of growing, it was spent respectively: in group 1 – 3673.2; in 2-a – 3345.6; in 1-a – 3197.4 and in group 2 – 3240.0 energetic feed units. Young animals of group 1, which had improved nutrition, on average gained 837 g daily for the entire period, which is more than young animals of groups 2-a, 1-a and 2 by 124, 161 and 170 g (B> 0.999), respectively. With a high nutritional level of young cattle for meat, there is a dramatic increase in meat productivity and an improvement in the quality of meat. Moreover, the cost of feed for the output is reducing and the economic efficiency of livestock breeding is increasing. Nutritional level has a differentiated effect on the development of individual organs and tissues. The growth of the same tissue in different parts of the carcass with insufficient nutrition is delayed to varying degrees.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Влияние качества протеина на переваримость питательных веществ в рационе дойных коров // В. И. Трухачев [и др.] // Повышение продуктивных и племенных качеств сельскохозяйственных животных. Ставрополь, 2004. С. 165–169.

Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале / В. И. Косилов [и др.]. Оренбург: Издат. центр ОГАУ. 2016. 316 с.

Какой вариант кормления молочного скота лучше / В. И. Трухачев [и др.] // Животноводство России. 2009. № 9. С. 55–56.

Методика изучения откормочных и мясных качеств крупного рогатого скота / ВАСХНИЛ, ВИЖ, ВНИИМП. М., 1977. 30 с.

Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота / ВАСХНИЛ. М., 1990. 86 с.

Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. М.: Колос, 1969. 256 с.

Состояние мясного скотоводства в Российской Федерации: реалии и перспективы / И. М. Дунин [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. 2020. № 2. С. 2–7.

Формирование мясной продуктивности бычков абердин-ангусской породы при различной длительности производственного цикла / А. Ф. Шевхужев [и др.] // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П.А. Костычева. 2018. № 4. (40). С. 60–65.

Чинаров А. В. Племенные ресурсы мясного скотоводства России // Молочное и мясное скотоводство. 2020. № 5. С. 2–5.

Шевхужев А. Ф., Погодаев В. А., Саитова Ф. Н. Влияние технологии содержания на химический состав мышечной ткани бычков швицкой породы // Рациональные пути решения социально-экономических и научно-технических проблем региона: материалы VI региональной науч.-практ. конф. Черкесск, 2006. С. 17–20.

Шевхужев А. Ф., Погодаев В. А., Смакуев Д. Р. Продуктивность бычков симментальской породы различных типов при горно-отгонном содержании // Актуальные вопросы развития отечественного мясного скотоводства в современных условиях: материалы Междунар. науч.-практ. конф. (в свете подписания договора о создании Евразийского экономического союза). Орал. 2014. С. 221–229.

Эффективность использования биологически активных кормовых добавок при выращивании молодняка мясных пород / А. П. Марынич [и др.] // Приоритетные и инновационные технологии в животноводстве – основа модернизации агропромышленного комплекса России: материалы Междунар. науч.-практ. конф. научных сотрудников и преподавателей. Ставрополь, 2017. С. 506–510.

Productivity and quality of meat from Kalmyk bull calves stimulated by immunomodulating agents / V. A. Pogodaev et al. // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 624 (2021) 012134 IOP Publishing/ doi:10.1088/1755-1315/624/1/012134.

Published

2022-06-26

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>