The formation of meat subcomplex of the region at the present stage

Authors

  • Ольга Ивановна Кучеренко Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great
  • Елена Викторовна Попкова Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i7.364

Keywords:

meat subcomplex, Central Black Earth Region, namics of cattle and poultry meat production, development prospects

Abstract

The following article analyzes current condition of the meat subcomplex of the Central Black Earth Region. The study reveals that at present there are positive changes in the meat subcomplex of the region which occur due to accelerated growth in pork and poultry meat production. It is concluded that over the period under review, there was an increase in production in agricultural organizations and a decrease in the households. The following research made it possible to determine prospective lines for sustainable development of the meat subcomplex of the Central Black Earth Region: creation of high-tech slaughter complexes as well as innovative meat-processing enterprises, and logistics companies with multi-branch distribution centers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ольга Ивановна Кучеренко, Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

Елена Викторовна Попкова, Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

References

1. Государственная программа развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013-2020 годы // Экономика сельского хозяйства России. – 2012. - №9. – С. 4-20.
2. Белгородская область названа лидером по производству мяса в России [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.bel.ru/news/economy/09-02-2018/belgorodskaya-oblast-nazvana-liderom-po-proizvodstvu-myasa-skota-i-ptitsy (дата обращения 09.02.2018 г.).
3. Кучеренко О.И., Попкова Е.В. Состояние и тенденции развития свиноводства в ЦЧР // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. – 2014. – №1-2 (40-41). – С. 237-241.
4. Кучеренко О.И., Попкова Е.В. Состояние и тенденции развития мясного подкомплекса АПК ЦЧР // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. – 2017. - №1. – С. 182-187.
5. Министерство сельского хозяйства [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www. mcx.ru (дата обращения 09.02.2018 г.).
6. «Мираторг» - ведущий производитель и поставщик мяса на российском рынке [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://miratorg.ru/about/ (дата обращения 09.02.2018 г.).
7. Производство продукции животноводства в Российской Феде-рации в 2013 г. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/publications/catalog/doc_1265196018516 (дата обращения 09.02.2018 г.).
8. Производство продукции животноводства в Российской Феде-рации в 2014 г. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/publications/catalog/ doc_1265196018516 (дата обращения 09.02.2018 г.).
9. Производство продукции животноводства в Российской Феде-рации в 2015 г. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/publications/catalog/ doc_1265196018516 (дата обращения 09.02.2018 г.).
10. Производство продукции животноводства в Российской Феде-рации в 2016 г. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/publications/catalog/ doc_1265196018516 (дата обращения 09.02.2018 г.).

Published

2018-07-18

Issue

Section

Экономические