GROWTH ENERGY AND MEAT QUALITIES OF KALMYK KU FAT-TAILED BREED BUCK LAMBS AND CROSSBREEDS (1/2 KALMYK FAT-TAILED + 1/2 DORPER) IN RAPID FATTENING

Authors

  • Vladimir Anikeevich Pogodaev North Caucasian Agrarian Center
  • Natalia Vladimirovna Sergeeva North Caucasian Agrarian Center
  • Bator Kanurovich Aduchiev Pre-Caspian Agrarian Federal Scientific Centre of RAS

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i7pp50-54

Keywords:

sheep, Dorper, growth, exterior, fattening, meat qualities

Abstract

The meat qualities of rams of Kalmyk fat tail breed and crossbreeds (1/2 Kalmyk fat tail fat + 1/2 Dorper) in rapid fattening were studied. It has been established that cross-breeding young animals bred by crossing sheep of the Kalmyk fat tail breed with sheep of the Dorper breed have increased growth energy and are significantly higher than purebred peers of the Kalmyk fat tail breed. The live weight of crossbones (1/2 Kalmyk fat tail + 1/2 Dorper) was 6.19 kg more at the age of four months, 11.18 kg more at the age of six months than that of purebred peers. Cross-breeding animals had higher indices of elongation, pectorality, and massiveness, while pure-bred animals of the Kalmyk breed were characterized by higher indices of long-legged and overgrown. The cross-cut rams had high slaughter and meat qualities. After fattening, they significantly exceeded the purebred peers in terms of pre-slaughter live weight by 11.07 kg, by weight of chilled carcass by 5.37 kg, by slaughter weight by 5.18 kg, and by weight of pulp in the carcass by 4.86 kg and by the area of  the “muscle eye” - by 3.54 cm2. The young meat products were of high quality. The mass of cuts of the first grade in absolute and relative terms is greater in the carcasses of crossbred rams.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vladimir Anikeevich Pogodaev, North Caucasian Agrarian Center

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Natalia Vladimirovna Sergeeva, North Caucasian Agrarian Center

Junior Researcher

Bator Kanurovich Aduchiev, Pre-Caspian Agrarian Federal Scientific Centre of RAS

Candidate of Agricultural Sciences

References

1. Колосов Ю.А., Губанов И.С., Абонеев В.В. Эффективность скрещивания при производстве баранины // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2018. – № 4 (72). – С. 310–312.
2. Кравченко Н.И. Влияние прямого и реципрокного скрещиваний южной мясной пород на мясную продуктивность помесей // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2018. – № 4. – С. 15–17.
3. Лушников В.П., Аюпов Н.И., Аюпов И.Н. Мясная продуктивность баранчиков волгоградской породы и ее помесей с северокавказской // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2012. – № 2. – С. 31–33.
4. Макарова Н.Н., Москаленко Л.П. Эффективность промышленного скрещивания // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2012. – № 3. – С. 20–22.
5. Методика оценки мясной продуктивности овец: утв. отдел. Зоотехн. РАСХН 15.04.09 / Метод. Ставроп. науч.-исслед. ин-та животнов. и кормопроизв. – Ставрополь, 2009. – 35 с.
6. Молчанов А. В. Использование баранов куйбышевской породы в промышленном скрещивании с цигайскими и ставропольскими матками при производстве баранины // Зоотехния. – 2010. – № 12. – С. 5–7.
7. Мороз В.А. Овцеводство как отрасль в прошлом, настоящем и будущем России // Зоотехния. – 2008. – № 1. – С. 27–28.
8. Погодаев В.А., Сергеева Н.В. Гематологические показатели баранчиков породы дорпер, выращиваемых в природно-климатических условиях Калмыкии // Приоритетные и инновационные технологии в животноводстве – основа модернизации агропромышленного комплекса России: сб. науч. ст. – Ставрополь, 2017. – С. 472–478.
9. Помпаев П.М., Мороз Н.Н., Слизская С.А. Использование овец различных генотипов при производстве молодой баранины в Республике Калмыкия // Вестник КалмГУ. – 2012. – № 2(14). – С. 23–27.
10. Продуктивные качества чистопородного и помесного молодняка овец / А.М. Яковенко [и др.] // Вестник АПК Ставрополья. – 2011. – № 4(4). – С. 31–34.
11. Рост и экстерьерные особенности баранчиков породы дорпер в период адаптации в условиях Республики Калмыкия / А.Н. Арилов [и др.] // Зоотехния. – 2017. – № 03. – С. 28–32.
12. Рост, развитие и продуктивные качества овец / Т.С. Кубатбеков [и др.]. – М.: ООО «Алтын Принт», 2016. – 186 с.

Published

2020-07-30

Issue

Section

Zootechnics and veterinary