Analytical study of the intensification of the mass transfer process during inactivation of soybean grain in an ultrasonic installation
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i2pp95-97Keywords:
ultrasound, process intensification, soy, feedAbstract
The article is devoted to improving the effectiveness of technological impact on soy in order to remove anti – nutritional substances from it-trypsin inhibitors and urease enzymes. This is achieved by intensifying the mass transfer during extraction by ultrasonic pulsating micro-flows and cavitation with the formation of the oxidizer hydrogen peroxide H2O2. The developed technical means provide high inactivation rates and increase the productivity of the process.
Downloads
References
Аксельруд Г.А., Лысянский В.М. Экстрагирование. Система твердое тело – жидкость. – Л.: Химия, 1974. – 256 с.
Аксельруд Г.А., Молчанов А.Д. Растворение твердых веществ. – М.: Химия, 1977. – 272 с.
Акопян Б.В., Ершов Ю.А. Основы взаимодействия ультразвука с биологическими объектами. – М.: Изд. МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2005. – 224 с.
Рудик Ф.Я., Кодацкий Ю.А., Моргунова Н.Л. Интенсификация водной обработки зерна сои с помощья ультразвука // Научное обозрение. – 2013. – №1. – С. 66–69.
Совершенствование технологии переработки сои с использованием ультразвука / Ф.Я. Рудик [и др.] Кодацкий // Вестник Мордовского университета. – 2018. – Т. 28. – № 2. – С. 266–286.
Технология и технические средства для переработки сои / Ф.Я. Рудик [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2020. – № 3. – С. 91–95.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.