Stability and plasticity of the spring triticale genotypes in yield and grain quality
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i4pp4-10Keywords:
spring triticale, plant breeding, productivity, protein content in grain, gluten content, coefficient of variation, stability, plasticityAbstract
This study includedtwenty samples of spring triticale, including Russian and foreign varieties (Grebeshok (standard), Lana, Pamyati Merezhko, Ukro, Ulyana, Khlebodar Kharkovsky, Yarilo, Dublet, Legalo, Sandro) and 10 breeding lines (131/7, 131/714, С259, С238, 6-35-5, Л8665, 131/1656, П2-13-5-2, ПЛ-13-5-13, П2-16-20) in terms of ecological stability of the productivity, content protein in grain and gluten content. Varieties Grebeshok, in memory of Merezhko and line 131/714 are responsive to favorable environmental conditions according to all the studied characters. The remaining samples for individual indicators belonged to both the plastic group and the groups of high and / or low responsiveness.
Grouping by classes of plasticity, high and low responsive to favorable environmental conditions showed a negative correlation between classes based on yield and classes based on protein content in grain and gluten content (r = -0.31 and r = -0.49, respectively) and in at the same time, there is a high correlation between the classes in protein content in grain and gluten content (r = 0.86).
Based on the study, promising samples were identified: by yield: Ukro, Ulyana, Khlebodar Kharkov, Dublet, 131/1656; by protein content in grain: Yarilo, Sandro, Lana, 131/7, 131/714, P2-13-5-2, P2-16-20; gluten content: Yarilo, Sandro, 131/7, 131/714, C238, L8665, P2-13-5-2, P2-16-20, which can be recommended for inclusion in breeding programs according to these characteristics.
Downloads
References
2. Ворончихин В.В., Пыльнев В.В., Рубец В.С., Ворончихина И.Н. Урожайность и элементы структуры урожая коллекции озимой гексаплоидной тритикале в центральном районе Нечерноземной зоны // Известия ТСХА. – 2018. – №1. – С. 69–81.
3. Грабовец А.И., Крохмаль А.В., Дремучева Г.Ф., Карчевская О.Е. Селекция тритикале для хлебопекарных целей // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. – 2013. – № 2. С. 3–8.
4. Грабовец А.И., Крохмаль А.В. Тритикале. – Ростов н/Д: ООО Идательство «Юг», 2018. – 240 с.
5. Дивашук М.Г., Соловьев А.А., Карлов Г.И. Влияние отбора по фенотипическим признакам на хромосомную конституцию яровой тритикале // Генетика. – 2010. – Т. 46. – № 3. – С. 383–388.
6. Дубинина О.А., Самофалова Н.Е., Вожжова Н.Н. Адаптивный потенциал сортов озимой твердой пшеницы по признаку «масса 1000 зерен» // Зерновое хозяйство России. – 2016. – № 6. – С. 3–11.
7. Кильческий А.В., Хотылева Л.В. Генетические основы селекции растений. Т.1. Общая генетика растений. – 2-е изд. – Минск: Беларуская навука, 2018. – 551 с.
8. Крохмаль А.В., Грабовец А.И., Гординская Е.А., Фомичёва А.А. Результаты селекции озимого тритикале на продуктивность и адаптивность на Дону // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2019. – № 2 (76). – С. 67–69.
9. Хангильдин В.В., Шаяхметов И.Ф., Мардамшин А.Г. Гомеостат компонентов урожая зерна и предпосылки к созданию модели сорта яровой пшеницы // Генетический анализ количественных признаков растений. – Уфа, 1979. – С. 5–39.
10. Хотылева Л.В., Тарутина Л.А. Взаимодействие генотипа и среды: методы оценки. – Минск, 1982. – 109 с.
11. Чернышова Э.А., Мякиньков А.Г., Соловьев А.А. Сравнительная характеристика технологических качеств зерна сортов озимой тритикале // Известия ТСХА. – 2015. – № 3. – C. 16–24.
12. Энзекрей Е.С., Щуклина О.А., Клименков Ф.И., Клименкова И.Н. Продуктивность яровой тритикале в зависимости от доз азотных удобрений // Международный научный сельскохозяйственный журнал. – 2019. – № 4. – С. 25–31.
13. Эффективность статистических методов оценки адаптивности генотипов яровой мягкой пшеницы вдоль экологического вектора / В.В. Сюков [и др.] // Аграрный научный журнал. –2019. –№ 2. – С. 4–12.
14. Becker H.C., Leon J. Stability Analysis in Plant Breeding. // Plant Breeding, 1988, 101, Р. 1–23.
15. Eberhart S.A. Russel W.A. Stability parameters for comparing varieties // Crop Sci., 1966, Vol. 6, № 1, P. 36–40.
16. Lin C.S., Binns M R., Lefkovitch L.P. Stability Analysis: Where Do We Stand? // Crop science, 1986, 26, Р. 894–900.
17. Yagdi K., Bilgili U., Cifci E.A. Grain yield and quality of triticale lines // Journal of Food, Agriculture & Environment, 2010, 8(2), Р. 558–564.