Assessment of resistance of grape varieties to mildew in the steppe zone of the Lower Volga region
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i9pp34-39Keywords:
grapes, variety, mildew, resistance, immunity, adaptive propertiesAbstract
In the article the results of studying the peculiarities of mildew development by the macroscopic diagnostics method on the examples of 33 varieties and hybrid grapes forms in the conditions of the steppe zone of the Lower Volga Area have been reported. Indicators of the maximum infection of leaves, inflorescences and medium infection of vegetative and reproductive organs were characterized by the greatest degree of susceptibility to mildew. The degree of mildew’s distribution and development changed from year to year depending on the current year weather conditions and the features of its development in the previous year. During the seven-year period of observations three years were characterized by epiphytoties mildew. As a result of studying of grapes resistance to mildew, groups of irresistant, tolerant and resistant varieties have been distinguished.
Downloads
References
2. Александров И.Н. Скрипка О.В., Смирнов Ю.В., Дудченко И.П. Ложномучнистая роса винограда в Подмосковье // Защита и карантин растений. –2013. – № 8. – С. 41–42.
3. Арестова Н.О., Рябчун И.О. Влияние погодных условий на развитие вредных организмов виноградных растений в Ростовской области. // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2016. – № 1 (37). – Режим доступа: journalkubansad.ru.
4. Вавилов Н.И. Иммунитет растений к инфекционным заболеваниям // Известия Петровской сельскохозяйственной академии. – 1918. – Вып. 1–4. – С. 1–244.
5. Володин В.А., Рисованная В.И., Шадура Н.И. Методы фенотипирования устойчивости винограда к грибным болезням. // Магарач. Виноградарство и виноделие. – 2014. – № 3. – С. 11–13.
6. Доброзракова Т.Л. Сельскохозяйственная фитопатология / под ред. М.К. Хохрякова. – Л.: Колос, 1966. – 328 с.
7. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
8. Зармаев А.А. Виноградарство с основами первичной переработки винограда. 2-изд., доп. – СПб.: Лань, 2015. – 512 с.
9. Защита растений от болезней / Шкаликов В.А. [и др.]; под ред. В.А. Шкаликова. – М.: КолосС, 2003. – 255 с.
10. Лазаревский М.А. Изучение сортов винограда. – Ростов н/Д: Изд-во Ростовского ун-та, 1963. – 150 с.
11. Погода в Саратове: температура воздуха и осадки // Погода и климат. – Режим доступа: http://www.pogodaiklimat.ru/monitor.php?id=34171(дата обращения 01.03.2018).
12. Раджабов А.К. Технология ухода за виноградником. – М.: Изд-во РГАУ-МСХА им. К.А. Тимирязева, 2011. –142 с.
13. Рябушкин Ю.Б., Рязанцев Н.В. Перспективные сорта винограда и элементы агротехники. Рекомендации. – Саратов: Буква, 2013. – 31 с.
14. Рябушкин Ю.Б., Рязанцев Н.В. Становление и развитие виноградарства в Поволжье. – Саратов: Амирит, 2017. – 105 с.
15. Рябушкин Ю.Б., Рязанцев Н.В. Хозяйственно-биологическая оценка сортов винограда для выращивания в Правобережье Саратовской области // Аграрный научный журнал. – 2015. – № 5. – С. 23–27.
16. Рязанцев Н.В. Защита винограда от болезней и вредителей в условиях Правобережья Саратовской области // Вавиловские чтения - 2011: матер. Междунар. науч.-практ. конф. – Саратов: КУБиК, 2011. – С. 199.
17. Талаш А.И., Трошин Л.П. О методиках оценки устойчивости сортов винограда к бионтам // Научный журнал КубГАУ. –2013. – № 88 (04). – Режим доступа: ej.kubagro.ru.
18. Трошин Л.П., Радчевский П.П. Виноград: иллюстрированный каталог. – Ростов н/Д: Феникс, 2010. – 271 с.
19. Шадура Н.И., Странишевская Е.П. Особенности развития милдью на сортах с различной устойчивостью в меняющихся климатических условиях // Селекция и инновационные технологии возделывания винограда, овощных и субтропических плодовых культур: матер. Междунар. науч.-практ. конф. – Дербент: ФГБНУ ДСОСВиО, 2016. – С. 222–226.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.