The efficiency of Stavropol breed ewes crossing with crossbred rams(? Kalmyk fat-tailed+ ? Dorper)

Authors

  • Vladimir Anikeevich Pogodaev North-Caucasus Federal Agricultural Research Center
  • Natalya Vladimirovna Sergeeva North-Caucasus Federal Agricultural Research Center
  • Bator Kanurovich Aduchiev North-Caucasus Federal Agricultural Research Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i1pp60-64

Keywords:

sheep, crossing, reproduction, growth, exterior, fattening

Abstract

The purpose of this work was to determine the efficiency of using crossbred rams(? Kalmyk fat-tailed + ? Dorper) for crossing with Stavropol breed ewes in order to obtain lamb meat. In order to carry out the research and production experiment, two groups of Stavropol breed ewes with 40 heads in each group were formed according to the paired comparison method. In late October – early November 2019, ewes from group 1 were inseminated with the sperm of Stavropol breed rams and ewes from group 2 were inseminated with the sperm of crossbred rams (? Kalmyk fat-tailed + ? Dorper). It was found that the conception rate of ewes from the 2nd experimental group was 2.5% higher than in the control group. 44 lambs were obtained from the ewes of the 2nd experimental group, which was 4 heads or 10% more than from the 1st control group. Crossbred lambshave increased growth and they are significantly superior to purebred herdmates of Stavropol breed in live weight at the age of five months by 3.3 kg (P> 0.999), at the age of six months by 4.2 kg (P> 0.999), and at the age of seven months by 5.1 kg (P> 0.999). The study of exterior traits indicates that crossbred animals have higher indices of format, chest, blockiness and massiveness, while purebred animals of Stavropol breed are distinguished by higher indices of long legs and overgrowth.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vladimir Anikeevich Pogodaev, North-Caucasus Federal Agricultural Research Center

Doctor of Agricultural Sciences

Natalya Vladimirovna Sergeeva, North-Caucasus Federal Agricultural Research Center

Candidate of Biological Sciences

Bator Kanurovich Aduchiev, North-Caucasus Federal Agricultural Research Center

Candidate of Agricultural Sciences

References

Больше яблок, меньше хлеба. – URL: https://rg.ru/2016/08/25/minzdrav-obnovil-normy-potrebleniia-pishchevyh-produktov.html / (дата обращения: 07.12.2020).

Двалишвили В. Г., Лоптев П.Е. Эффективность скрещивания романовских маток с баранами эдильбаевской породы // Достижения науки и техники АПК. – 2013. – № 3. – С. 74–75.

Колосов Ю.А., Губанов И.С., Абонеев В.В. Эффективность скрещивания при производстве баранины // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2018. – № 4 (72). – С. 310–312.

Кравченко Н.И. Влияние прямого и реципрокного скрещиваний южной мясной пород на мясную продуктивность помесей // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2018. – № 4. – С.15–17.

Лушников В.П., Шарлапаев Б.Н. Эффективность промышленного скрещивания ставропольских и цигайских маток с баранами породы тексель при производстве молодой баранины // Зоотехния. – 2006. – № 5. – С. 7–9.

Молчанов А.В. Использование баранов куйбышевской породы в промышленном скрещивании с цигайскими и ставропольскими матками при производстве баранины // Зоотехния. – 2010. – № 12. – С. 5–7.

Молчанов А.В., Лушников В.П. Эффективность использования эдильбаевских баранов в промышленном скрещивании с матками ставропольской и цигайской пород // Зоотехния. – 2010. – № 9. – С. 4–5.

Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / А.П. Калашников [и др.] // Справочное пособие. – М., 2003. – 455 с.

Погодаев В.А., Сергеева Н.В., Марченко В.В. Динамика роста и биохимические показатели крови помесей, полученных от скрещивания маток калмыцкой курдючной породы с баранами породы дорпер // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 9. – С.40–43.

Промышленное скрещивание в тонкорунном овцеводстве Калмыкии / Ю.А. Юлдашбаев [и др.] // Фермер. – 2017. – № 8 (61). – С. 58–61.

Репродуктивные качества овцематок калмыцкой курдючной породы при чистопородном разведении и скрещивании с баранами породы дорпер и интенсивность роста ягнят в подсосный период / В.А. Погодаев [и др.] // Известия Горского государственного аграрного университета. – 2018. – № 55. – Ч.?2. – С. 82–87.

Салаев Б.К., Юлдашбаев Ю.А. Использование калмыцких курдючных овец в промышленном скрещивании // Зоотехния. – 2015. – № 12. – С. 22–24.

Сергеева Н.В., Погодаев В.А., Адучиев Б.К. Воспроизводительные качества овцематок калмыцкой курдючной породы при чистопородном разведении и скрещивании с баранами породы дорпер // Современное состояние животноводства: проблемы и пути их решения: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Саратов, 2018. – С.77–78.

Скорых Л.Н., Абонеев Д.В. Эффективность промышленного скрещивания северокавказских овец при разных сроках отъема молодняка с использованием морфометрических показателей плаценты // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. – 2009. – № 5. – С. 70.

Современные тенденции развития российского овцеводства разного направления продуктивности / Л.Н. Григорян [и др.] // Зоотехния. – 2019. – № 5. – С. 26–28.

Цынгуева В.В. Особенности развития овцеводства в России и в мире // Экономика и бизнес: теория и практика. – 2015. – № 1. – С. 117–121.

https://fedstat.ru/indicator/31325(дата обращения: 07.12.2020).

Published

2021-01-27

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>