Meat productivity of Aberdeen Angus bull calves depending on the body composition

Authors

  • Anatoly Foadovich Shevkhuzhev North Caucasian Agrarian Center
  • Vladimir Anikeevich Pogodaev North Caucasian Agrarian Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i4pp48-52

Keywords:

bull calves, Aberdeen Angus breed, live weight, growth, meat productivity, slaughter, morphological composition of carcasses

Abstract

The article presents the results of studies in meat productivity of the Aberdeen Angus bull calves, depending on the constitution type. In each group, 14 bull calves were selected from the offspring of 4 large and 3 small bulls of the Aberdeen Angus breed. The first group consisted of bull calves from large and tall type of servicing bulls. The second group consisted of bull calves from small type of servicing bulls. They were put under control growing right after weaning. It was found that the bull calves from the large type of servicing bulls were superior to the bull calves from the small type of servicing bulls in terms of meat productivity, which was primarily shown in a higher growth rate. At the age of 18 months, bull calves from large-type parents reached 442 kg of their mass. Bull calves from small-type parents reached 413 kg. The bull calves from the first group had a greater pre-slaughter weight by 31.4 kg and heavier carcasses compared to the bull calves from the second group by 28.3 kg or 13.5 % (P>0.99). In terms of slaughter weight, they were superior to their herdmates from the second group by 26.5 kg. The carcasses of tall bull calves from the first group had larger content of bones (by 4.08 kg) compared to the second group. In their carcasses, 4.52 kg of meat account for 1 kg of bones, while in the carcasses of the second group – 5.03 kg. However, in general, when deboning the half carcasses of the first group, 9.9 kg. or 11.72% more meat was obtained (Р>0.99) compared to the second group.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anatoly Foadovich Shevkhuzhev, North Caucasian Agrarian Center

Doctor of Agricultural Sciences

Vladimir Anikeevich Pogodaev, North Caucasian Agrarian Center

Doctor of Agricultural Sciences

 

References

Гаджиев З.Г., Бирюков О.И. Конституционально-продуктивные особенности помесей калмыцкой и абердин-ангусской пород крупного рогатого скота // Аграрный научный журнал. – 2019. – № 11. – С. 51–53.

Исхаков Р.Г., Левахин В.И., Титов М.Г. Мясная продуктивность бычков симментальской и абердин-ангусской пород в зависимости от технологии выращивания // Зоотехния. – 2007. – № 3. – С. 22–25.

Каюмов Ф.Г. Мясное скотоводство: отечественные породы и типы, племенная работа, организация воспроизводства стада. – М., 2014. – 214 с.

Кибкало Л.И., Бычков В.В. Использование абердин-ангусских быков в скрещивании с молочным и комбинированным скотом // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. – 2010. – № 1. – С. 70–71.

Косилов В.И., Мироненко С.И. Создание помесных стад в мясном скотоводстве. – М.: ООО ЦП «Васиздат», 2009. – 304 с.

Митюков А. Мясное скотоводство – основа высокой прибыли // Главный зоотехник. – 2009. – № 2. – С. 26–28.

Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. – 3-е изд., перераб. и доп. / под ред. А.П. Калашникова [и др.]. ? М., 2003. ? 456 с.

Тарасов М.В., Габидулин В.М., Шмаков В.Ю. Абердин-ангусская порода мясного скота в России // Вестник мясного скотоводства. – 2010. – Вып. 63. – Т. 3. – С. 71–76.

Улимбашев М.Б., Голембовский В.В., Вольный Д.Н. Состояние племенной базы мясного скотоводства Ставропольского края // Проблемы развития АПК региона. – 2019. – № 3 (39). – С. 192–197.

Формирование мясной продуктивности бычков абердин-ангусской породы при различной длительности производственного цикла / А.Ф. Шевхужев [и др.] // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П.А. Костычева. – 2018. – № 4. (40). – С. 60–65.

Химический и аминокислотный состав травостоя альпийских и субальпийских лугов горной зоны Северного Кавказа / В.А. Погодаев [и др.] // Известия Северо-Кавказской государственной гуманитарно-технологической академии. – 2011. – № 1. – С. 44–47.

Чугай Б., Бетин А., Фролов А. Генотип и технология откорма // Животноводство России. – 2010. – № 2. – С. 45–46.

Шевелева О. Производство говядины на основе развития специализированного мясного скотоводства // Главный зоотехник. – 2008. – № 11. – С. 23–27.

Шевхужев А.Ф., Харченко М.А. Резервы увеличения производства говядины в Карачаево-Черкессии // Молочное и мясное скотоводство. – 1993. – № 2-3. – С. 13–14.

Шевхужев А., Воюцкий А. Мясная продуктивность бычков калмыцкой и симментальской пород в условиях комплекса // Молочное и мясное скотоводство. – 2009. – № 8. – С. 13–14.

Шевхужев А.Ф., Погодаев В.А., Смакуев Д.Р. Продуктивность бычков симментальской породы различных типов при горно-отгонном содержании // Актуальные вопросы развития отечественного мясного скотоводства в современных условиях: материалы Междунар. науч.-практ. конф. (в свете подписания договора о создании Евразийского экономического союза). – Орал, 2014. – С. 221–229.

Шевхужев А.Ф., Погодаев В.А., Ковалева Г.П. Химический состав и физико-химические свойства мышечной и жировой ткани бычков абердин-ангуской породы при разной интенсивности производства говядины // Проблемы развития АПК региона. – 2018. – № 4(36). – С.154–160.

Эффективность выращивания и откорма бычков абердин-ангусской породы при разной интенсивности производства говядины / В.В. Кулинцев [и др.] // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2018. – № 4(72). – С. 278–280.

Published

2021-04-22

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>