Influence of the biologically active substances on the preservation, growth and cultivation of the ducklings at using the probiotic “Subtilis”
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i6pp56-58Keywords:
probiotic, ducklings, preservation, growth, cultivation, body weight gain, keeping, poultry farmingAbstract
The authors proposed the use of the probiotic "Subtilis" to the ducklings of the experimental group, which allowed them to have a greater increase in body weight throughout the experiment compared to the analogues of the control group. The greatest increase in body weight was observed when weighing a poultry at the age of 36,44,50 days and during these periods it was on average higher by 106.5 g in the experimental groupcompared to the control group. Over the entire period of growing, the dynamics of the body weight of the experimental group of ducklings was higher by 3.7 % from the analogues of the control group. The average daily body weight gain of ducks was 6.1 g (9.2%) more in the period from 16 to 22 days of growing in the experimental group than in the control group. The preservation of the experimental poultry population in the period from 1 to 50 days of life increased by 7%, the growing time was reduced by 4 days.
Downloads
References
Перепелкин Н.В. Пробиотики – эффективная альтернативная перспектива антибиотикам и стимуляторам роста животных // Ценовик – сельскохозяйственное обозрение. – 2010. – № 1. – С. 45–46.
Полозюк О.Н., Топилина О.О. Сохранность, рост и развитие утят при использовании биодобавок // Internаtional periodic scientific journal «Modern Scientific Researches». – 2020. – С. 25–27.
Полозюк О.Н., Топилина О.О. Влияние биологически активных веществ на рост и развитие утят. – Пос. Персиановский, 2020. – С. 142–144.
Продуктивное действие комплекса пробиотических добавок / И.Ф. Горлов [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2014. – № 11. – С. 17–20.
Суханова С.Ф., Азаубаева Г.С., Баскаев В.К. Мясная продуктивность гусят-бройлеров, потреблявших кормовую добавку Лив 52 Вет. // Достижения науки и техники АПК. – 2014. – № 6. – С. 54–56.
Федюк В.В., Семенченко С.В., Жилин Т.О. Влияние подкислителей питьевой воды на гематологические показатели и продуктивность индюков кросса «BIG-6» // Вестник Куб ГАУ. – 2015. – № 8. – С. 155–159.
Фисинин В.И., Сурай П.Ф. Первые дни жизни цыплят: от защиты от стрессов к эффективной адаптации // Птицеводство 2012. – № 2. – С. 11–15.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.