Efficiency of using the formula of feed additives based on local raw materials for heifers in the conditions of Yakutia
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i7pp54-57Keywords:
нетели, пшеница Туймаада, овес Виленский, пивная дробина, цеолит, Хонгуринобакт, питательные вещества, обменная энергия, переваримость, симментальская порода, heifers, wheat Tuymaada, oats Vilensky, brewer's grains, zeolite, Hongurinobact, nutrients, metabolizable energy, digestibility, Simmental breedAbstract
The article presents the results of experience in using the formulation of feed additives based on local raw materials for heifers. The positive effect of using the formulation of feed additives from local raw materials in the diets of heifers on the digestibility and absorption of nutrients has been proven. Full-fledged feeding of Simmental heifers, using the recipe for feed additives No. 1, ensured normal development and made it possible to increase the digestibility of feed nutrients. The digestibility of dry matter ranged from 67.01 to 72.08%, crude protein - from 50.28 to 60.61%, fiber - from 60.22 to 64.22%. Good absorption of calcium and phosphorus was noted in all groups. The features of feed consumption, feed digestibility and energy use of Simmental heifers have been studied. Thus, the experimental animals of the control group consumed gross energy less by 3.0 and 3.5 MJ, and also digested less energy by 0.3 and 2.6 MJ with the same digestibility. In this regard, with comparatively equal energy losses, the yield of exchangeable energy in heifers of the I-experimental group was higher by 2.8 and 3.3 MJ in comparison with their peers. This indicates a more intensive energy exchange in heifers of the I-experimental group, which contributed to the absorption of nutrients and the containment of microbiological imbalances.
Downloads
References
Абрамов А.Ф. Эколого-биохимические основы производства кормов и рационального использования пастбищ в Якутии. – Новосибирск, 2000. – 205 с.
Борискин Н.В., Юсупов Ю.М., Гавриков А.М. Влияние сухостойного периода на воспроизводительные функции коров // Молочное и мясное скотоводство. – 2005. – № 4. – С. 12–13.
Борисова П.П., Николаева Н.А., Алексеева Н.М. Использование энергонасыщенных добавок в кормлении телок симментальской породы в условиях Центральной Якутии. – Аграрный научный журнал. – 2019. – № 9. – С. 31–37.
Вильвер Д.С. Влияние возраста первого осеменения телок на молочную продуктивность // Вестник Челябинского государственного университета. – 2008. – № 4. – С. 159–160.
Киселева Е.М., Абашева А.А., Ачкасова Е.В. Использование кормовой добавки на основе природного местного сырья в кормлении коров // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства: сб. науч. тр.; Белорусская государственная сельскохозяйственная академия. – Горки, 2016. – С. 78–83.
Масалов В.Н. Зависимость репродуктивной функции черно-пестрых голштинизированных коров от различных факторов // Зоотехния. – 2007. – № 4. – С. 25–27.
Надальяк Е.А., Агафонов В.И., Григорьева К.Н. Изучение обмена энергии и энергетического питания у сельскохозяйственных животных. – Боровск, 1997. – 56 с.
Неустроев М.П., Третьяков И.С., Сазонов Н.Н. Природные цеолиты хонгуринского месторождения в животноводстве и ветеринарии. – Якутск, 2008. – 148 с.
Неустроев М.П., Тарабукина Н.П., Федорова М.П. Пробиотики из штаммов бактерий Bac. Subtilis в сельском хозяйстве Якутии. – Якутск, 2010. – 10 с.
Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: Справочное пособие / под ред. А.П. Калашникова [и др.]. – М., 2003. – 458 с.
Способы повышения биологической полноценности рационов дойных коров с использованием энерго-протеиново-минеральных кормовых добавок / Н.А. Николаева [и др.] // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2019. – № 3 (369). – С. 55–58.
Федорчук А.И. Безопасность производственных процессов в животноводстве. – Минск: Техноперспектива, 2007. – 350 с.
Шкрабак В.С. Безопасность жизнедеятельности в сельскохозяйственном производстве. – М.: КолосС, 2003. – 512 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.