The study of promising sesame varieties for breeding purposes in the territory of the Northern Caspian Sea

Authors

  • Minira Shaimordanovna Asfandiyarova Precaspian Agrarian Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • Vladimir Aleksandrovich Eremin Precaspian Agrarian Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i2pp4-7

Keywords:

sesame, productivity, varietal types, weight of 1000 seeds

Abstract

There are no industrial sesame crops on the territory of the Russian Federation. Only small farms grow it in small volumes in the Krasnodar and Stavropol territories. It is mainly imported from abroad. In the Astrakhan region, climatic conditions allow us to grow various groups of sesame in terms of precocity. For its cultivation, new varieties of this valuable crop are needed, adapted to local conditions. Therefore, the study and search for varieties with high yield and plasticity is relevant. The object of research was sesame varieties of different origin. As a result of a three-year study of 130 collection samples of sesame, 26 varieties were identified, which showed higher indicators of productivity of one plant, weight of 1000 seeds and yield compared to the standard. The most productive samples were from Turkmenistan and Venezuela (VIR catalog numbers 784, 1506 and 1509) – 3.5 and 2.9 t / ha, respectively. The selected highly productive varieties are of great interest for their application to create new adapted sesame varieties.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Асфандиярова М. Ш., Туз Р. К., Полякова Т. С. Перспективные образцы кунжута для целей селекции в аридных условиях Астраханской области // Масличные культуры. Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. 2017. Вып. 4 (172). С. 44–47.

Асфандиярова М. Ш., Рыбакова Т. П. Хозяйственно-ценные признаки коллекционных образцов кунжута в Астраханской области // Масличные культуры. Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. 2020. № 3 (183). С. 71–74.

Все о масличной культуре – кунжут [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://exex.com.ua (дата обращения: 10.08.2021 г.).

Еремин В. А. Агробиологическое сортоизучение кунжута в условиях севера Астраханской области // Вестник Марийского государственного университета. Серия «Сельскохозяйственные науки». 2020. № 2(22). С. 168–174.

Збраилова Л. П., Картамышева Е. В., Лучкина Т. Н., Лобунская И. А. Варьирование признаков коллекционных образцов кунжута // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2018. Т. 20. № 2. С. 657–661.

Кунжут: аналитика и обзор [Электронный ресурс]. Режим доступа: givemebid.com, свободный (Дата обращения: 01.08.2021).

Нарзулоев Т. С. Урожайность семян кунжута в повторных посевах на орошаемых землях Центрального Таджикистана // Масличные культуры. Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. 2018. № 4 (176). С. 115–117.

Нарзулоев Т. С. Продуктивность кунжута в зависимости от способов посева и нормы высева на богарных землях Гиссарской зоны // Масличные культуры. Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. 2018. № 4 (176). С. 118–121.

Наумова Н. Л., Бурмистрова О. М., Бурмистров Е. А., Савостина Т. В., Черниязова Э. А. Применение кунжутной муки в рецептуре хлеба «Славянский» // Дальневосточный аграрный вестник. 2018. №3 (47). С. 95–102.

Прахова Т. Я., Прахов В. А., Бражников В. Н., Бражникова О. Ф. Масличные культуры – биоразнообразие, значение и продуктивность // Нива Поволжья. 2019.№3 (52). С. 30–37.

Чавдарь Н. С., Рущук А. Д., Лободюк А. Б., Кымпан М. И., Балашова И. Т. Селекция кунжута индийского в Приднестровье // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2018. Т. 20. № 2. С. 264–271.

Чаусова С. Основные тренды в функционировании рынка масличных культур и растительного масла // Организационно-правовые аспекты инновационного развития АПК. 2016. Т. 1. № 1. С. 263–267.

Hemalatha S., Raghunath M. and Ghafoorunissa. Dietary sesame (Sesamum indicum cultivar Linn) oil inhibits iron-induced oxidative stress in rats // British Journal of Nutrition. 2004. Vol. 92. P. 581–587.

Published

2022-02-28

Issue

Section

Agronomy