Influence of bio-preservatives in the process of silage of corn and sugar sorgo on fermentation quality

Authors

  • Anna Viktorovna Erokhina Russian Research and Design Institute of Sorghum and Corn
  • Irina Aleksandrovna Sazonova Russian Research and Design Institute of Sorghum and Corn
  • Tamara Nikolaevna Chernykh Russian Research and Design Institute of Sorghum and Corn

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i3pp63-65

Keywords:

bio-preservative, pH, silage, sweet sorghum, corn, lactic acid

Abstract

The article discusses the results of laboratory studies to determine the effect of the introduction of bio-preservatives AiBi 15.10 F and BIO-SIL during silage of corn and sugar sorghum. The dependence of biochemical processes during silage on the type of bio-preservative was revealed, which in turn had a positive effect on the course of lactic acid fermentation. Bioconservative AiBi 15.10 F promoted a more intense accumulation of lactic acid in comparison with BIO-SIL and the control experiment. We saw a higher nutritional value for sorghum and mixed silage compared to corn silage.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Бондарев В. А., Косолапов В. М., Клименко В. П., Кричевский А. Н. Приготовление силоса и сенажа с применением отечественных биологических препаратов. М.: ФГБНУ ВНИИ кормов им. В.Р. Вильямса, 2016. 212 с.

Влияние биоконсерванта «Биоамид-3» на качество силоса из сорго А.В. Ерохина[и др.] // Аграрный научный журнал. 2020. №12. С. 59–61.

Герасимов Е. Ю., Иванова О. Н., Кучин Н. Н.Силосование кукурузы // Карельский научный журнал. 2014. № 4(9). С. 165–169.

ГОСТ 55986-2014 Силос из кормовых растений. Общие технические условия. М.: Стандартинформ, 2014. С. 1–12.

Кучин Н. Н., Мансуров А. П. Влияние биопрепаратов на силосуемость однолетних бобово-злаковых трав в фазу восковой спелости зернофуражного компонента // Вестник Нижегородского университета им. Н.И. Лобачевского. 2014. № 2 (1). С. 127–132.

Победнов Ю. А., Косолапов В. М. Биологические основы силосования и сенажирования трав (обзор) // Сельскохозяйственная биология. 2014. № 2 С. 31–41.

Рекомендации: силосование и сенажирование кормов / Ю. А. Победнов [и др.]. М.: Изд-во РГАУ-МСХА, 2012. 22 с.

Тишенков П. И. Преимущества и недостатки различных технологий заготовки силоса // Эффективное животноводство. 2018. № 4(66). С. 27–29.

Biological conservants impact on the silage quality and aerobic stability / S. Chenyuk et al. // Ukrainian Journal of Ecology. 2019. No. 9(1). Р. 226–230.

Published

2022-03-28

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>