Obtaining cherry seedlings of the Ashinskaya variety by green cutting

Authors

  • Alexander Anatolievich Vasiliev Ural Federal Agrarian Research Center UB RAS
  • Vadim Rafailovich Galimov Ural Federal Agrarian Research Center UB RAS

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i7pp4-7

Keywords:

cherry, Ashinskaya variety, green cuttings, seedlings

Abstract

The article discusses the features of growing cherry seedlings of the Ashinskaya variety by the method of green cuttings in the conditions of the Chelyabinsk region. The objective of the research was to study the effect of the length of green cuttings on the yield of marketable seedlings. The technology of green cuttings was carried out in the period 2015-2018 under controlled conditions in a polycarbonate greenhouse. It was found that when using green cuttings 20, 30 and 40 cm long, the rooting rate of cherries increases by 12.1-27.3%, the diameter of the conditional root collar of seedlings increases by 14.8-44.4%, and the yield of marketable seedlings increases by 1.50-4.68 times compared with control (15 cm). It has been proven that the optimal length of cuttings when propagating cherry varieties Ashinskaya using the green cuttings method is 40 cm. This option allows you to get from 71.3 to 81.7 pieces of standard seedlings from one square meter of protected ground in one season.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Васильев А. А., Гасымов Ф. М., Галимов В. Р. Адаптивный потенциал вишни в Челябинской области // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2021. № 67 (1). С. 44–54. DOI: 10.30679/2219-5335-2021-1-67-44-54.

Глаз Н. В., Галимов В. Р. Окореняемость зеленых черенков вишни в зависимости от их длины // Плодоводство и ягодоводство России. 2017. Т. 48. – № 1. С. 51–54.

Галимов В. Р. Зелёное черенкование вишни в условиях искусственного тумана // Северная вишня: сб. науч. тр. III Всерос. симпозиума косточковедов. Челябинск, 2015. С. 158–161.

ГОСТ Р 53135-2008. Посадочный материал плодовых, ягодных, субтропических, орехоплодных, цитрусовых культур и чая. Технические условия. Москва: Стандартинформ, 2008. 42 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. М.: Агропромиздат, 1985. 351 с.

Ефремов И. Н. Укоренение зелеными черенками сортов вишни в зависимости от возраста маточных деревьев и регуляторов роста // Селекция и сорторазведение садовых культур. 2016. Т. 3. № 2. С. 17–19.

Итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года. В 7 т. Т. 1. Основные итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года. Кн. 1. Основные итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года по Челябинской области. Челябинск, 2018. 243 с.

Кучерова С. В. Изменчивость семян вишни кустарниковой (Cerasus fruticosa Pall.) на Южном Урале // Научные ведомости Белгородского государственного университета. Серия: Естественные науки. 2011. № 14-1 (98). С. 294–298.

Лёзин М. С., Слепнева Т. Н. Продуктивность вишни на Южном Урале: сравнительная характеристика видов и сортов // Ученые записки Челябинского отделения Русского ботанического общества: сб. ст. Челябинск, 2020. С. 108–114.

Панкратова А. Е. Ашинская // Помология. В 5 т.; под общ. ред. Е.Н. Седова. Орел, 2008. С. 286–287.

Самарина О. В., Галимов В. Р., Уфимцева Л. В. Влияние стимуляторов ризогенеза на окоренение зеленых черенков вишни // Современное садоводство. 2019. № 2. С. 97–104. DOI: 10.24411/2312-6701-2019-10216.

Симагин В. С. Возможности и перспективы отдаленной гибридизации вишни кустарниковой // Северная вишня: сб. науч. тр. III Всерос. симпозиума косточковедов. Челябинск, 2015. С. 16–20.

Слепнева Т. Н. Научное обеспечение садоводства на Урале // Нива Урала. 2018. № 2. С. 24.

Федотова И. Э., Колесникова А. Ф., Острикова О. В. Использование вида вишня Маака в селекции вишни на устойчивость к коккомикозу // Плодоводство и ягодоводство России. 2015. Т. 42. С. 259–262.

Юшев А. А. Вишня кустарниковая – Cerasus fruticosa (Pall.) g. Woron. – морозостойкий вид из флоры России // Северная вишня: сб. науч. тр. III Всерос. симпозиума косточковедов. Челябинск, 2015. С. 32–36.

Published

2022-07-21

Issue

Section

Agronomy