Main parameters of the effective combination of bulls of different genotypes for modeling the breeding process in beef cattle breeding
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2022i8pp43-46Keywords:
selection, genotype, cattle breeding, breed, slaughter qualities, correlationAbstract
The article presents the results of a study of meat productivity and quality of beef obtained from young Kalmyk breed and crossbred bulls. In the course of the analysis of the indicators of the slaughter qualities of the experimental young animals, it was found that the content of meat in the carcass of crossbred peers is higher than that of animals of the Kalmyk breed. An analysis of the results of deboning showed that crossbred bulls are characterized by higher meat qualities compared to bulls of the Kalmyk breed. This can be explained by the manifestation of the effect of heterosis. In the process of research, a positive correlation was found between meat productivity and pre-slaughter weight of bulls. The relationship of some traits depending on the genotype is due to the phylogenetic stereotype of animal development and does not depend on the breed. On the other hand, it, on the contrary, has a significant effect. In this regard, the study of the influence of certain elements of influence on the formation of productive qualities and the identification of the relationship between them on the basis of a thorough correlation analysis made it possible to determine the main parameters of the most effective combination of young cattle genotypes for modeling the breeding process in beef cattle breeding.
Downloads
References
Амерханов Х. Ф., Горлов И. Ф., Дунин И. М. Новые отечественные породы – залог надежного обеспечения населения России продуктами питания животного происхождения //Аграрно-пищевые инновации. 2019. № 1(5). С. 8–14.
Беляев А. И., Горлов И. Ф. Ресурсосберегающие технологии производства говядины // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2010. № 3. С. 10–14.
Оценка мясной продуктивности бычков казахской белоголовой, калмыцкой пород и их помесей / О. Гелунова [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. 2012. № 2. С. 23–24.
Сравнительная характеристика мясной продуктивности бычков разных пород / И. Ф. Горлов [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. – 2019. – № 2. – С. 18-22.
Дунин И. М., Шаркаев В. И., Кочетков А. Настоящее и будущее отечественного скотоводства // Молочное и мясное скотоводство. 2012. № 6. С. 2–5.
Влияние сроков убоя бычков казахской белоголовой породы на выход и качество мясного сырья / А. В. Ранделин [и др.] // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2019. № 1 (53). С. 177–182.
Разработка информационных технологий развития аграрной экономики в условиях импортозамещения и глобальных вызовов / О. П. Шахбазова [и др.]. Пос. Персиановский, 2018.
Сазонова И. Н. Хозяйственно-биологические особенности и качественные показатели мяса бычков русской комолой, казахской белоголовой и калмыцкой пород: дис. … канд. биол. наук. Волгоград, 2012. 112 с.
Productivity and adaptation ability of Holstein cattle of different genetic selections / I. F. Gorlov et al. // Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2016. № 40. P. 527–533.
Meat quality characteristics of high dairy genetic-merit holstein, standard dairy genetic-merit friesian and charolais x holstein-friesian steers / M. McGee et al. // Irish Journal of Agricultural and Food Research. 2020. Vol. 59. No.1. P. 27–32.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.