Determination of the compression value of meat raw materials in the loading hopper of the PS-500 press separator

Authors

  • Andrey Vladimirovich Bogdanov South-Ural State University
  • Maxim Sergeevich Silkov South-Ural State University
  • Nikita Vladimirovich Lomachinsky Design Experimental Enterprise Laboratory of variators

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i9pp86-91

Keywords:

press separator, loading hopper, auger, gripper, poultry meat, mechanical deboning

Abstract

The article discusses the mechanism for calculating the compression value of the bird carcass of the improved PS-500 press-separator. The compression value of the bird carcass is necessary to calculate the elastic force that occurs when compressing raw materials, which makes it possible to clarify the power characteristics of the press-separator. The amount of compression of the bird carcass is determined by the geometric parameters of the press separator, namely the configuration of the loading hopper and the size of the gripping tooth of the modified auger. Based on the calculation scheme, an analytical dependence is obtained, from which it can be seen that the amount of compression of raw materials depends on the radius of the auger, the size of the inner wall of the hopper, the displacement of the center of the hopper relative to the axis of the auger, the size of the gap between the wall of the hopper and the tooth of the auger at the entrance to the raw material capture zone and the angle of rotation of the auger in the raw material loading zone. The obtained dependence can be used to calculate the amount of compression of raw materials in the considered, as well as in similar press-separators.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Богданов А.В., Силков М.С., Ломачинский Н.В. Мощностной баланс пресс-сепаратора для производства мяса механической обвалки // АПК России. 2021. Т. 28. № 3. С. 351-354.

Документация конструкторская на пресс-сепаратор ПС-500. КД 000.001 ПС500. Челябинск, 2018. 36 с.

Инструкция по эксплуатации на пресс-сепараторы серии ПС. Паспорт изделия. Челябинск, 2022. 23 с.

Епихин В. Е., Граськин С. С. Аналитическая геометрия и линейная алгебра. Теория и решение задач : учеб. пособие для вузов. М., 2019. 606 с.

Клауди Альсина. Секта чисел. Теорема Пифагора. М., 2014. 152 с.

Кузнецов С. И. Физические основы механики: учеб. пособие. Томск, 2006. 118 с.

Падохин В.А., Кокина Н.Р. Физико-механичекие свойства сырья и пищевых продуктов: учеб. пособие. Иваново, 2007. 128 с.

Пат. 197991 Российская Федерация, МПК A22C 17/04 (2006.01). Устройство для производства мяса механической обвалки / Н.В. Ломачинский, М.С. Силков, Р.Ж. Низамутдинов, А.В. Кузьмина ; заявитель и патентообладатель ООО «Конструкторское Экспериментальное Предриятие Лаборатория вариаторов». № 2020107264 ; заявл. 17.02.2020; опубл. 11.06.2020 Бюл. №17.

Силков М.С. Анализ конструкций устройств для обвалки мяса птицы и рыбы // Инновационные достижения науки и техники АПК: сб. науч. трудов. 2019. С. 450-453.

Силков М.С. Анализ различных типов приводов пресса механической обвалки мяса птицы // Актуальные вопросы агроинженерных наук в сфере технического сервиса машин, технологического оборудования и безопасности жизнедеятельности: материалы конф. 2021. С. 220-223.

Published

2022-09-25

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)