Biochemical profile of the blood of dairy cows depending on the characteristics of their feeding

Authors

  • Evgeny Olegovich Krupin Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
  • Shamil Kasimovich Shakirov Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
  • Mokhammed Hoggui Tatar Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center of RAS

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i9pp63-67

Keywords:

blood, cow, biochemical research, metabolism, feed, feed additives, energy, protein

Abstract

The biochemical profile of dairy cows is described depending on the features of their feeding. The dynamics of indicators of protein, carbohydrate, lipid and mineral metabolism was studied. The determination of the values ??of the biochemical indicators was performed on a semi-automatic biochemical analyzer with a flow cuvette of the BS-3000M ("Sinnowa Medical Science & Technology Co., Ltd.", China) with the use of diavet test liquid reagents sets ("Diacon Vet", Russia) in accordance with manufacturers techniques. During the experiment, the animals of the first (control) group received the main balanced feeding diet. The cows of the second group in the composition of the diet was fought by an energy consuming feed additive in a dose of 500 g daily for 60 days of lactation. The individuals of the third group as part of the main diet were obtained propylene glycol dry on 225 g daily for 60 days of lactation. Analyzes of biochemical indicators have established that changes in the biochemical blood cow blood profile were largely due to the peculiarities of their feeding. The composition and nutritional nutrition of cows in the composition of feed facilities determine the severity of the dynamics of changes in certain indicators of protein, carbohydrate, lipid mineral metabolism, as well as enzyme activity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Метаболический кетоацидоз высокопродуктивных лактирующих коров: причины, последствия и перспективные подходы решения / А. А. Евглевский [и др.]. // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. № 2. С. 27–30.

Влияние кормов с экструдированным зерном и фитобиотиком на мясную продуктивность и состояние здоровья откормочного молодняка крупного рогатого скота / Ю. А. Воеводина [и др.] // Молочнохозяйственный вестник. 2019. № 2 (34). С. 8–20.

Текеев М. А. Э., Биджиева А. А. поведение лактирующих коров, содержащихся на рационах различной технологии приготовления // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2020. № 3 (83). С. 274–277.

Попов В. С., Воробьева Н. В. Взаимосвязь метаболитов обмена веществ и репродуктивных функций у коров // Ветеринария и кормление. 2018. № 4. С. 7–9.

Miller-Cushon E. K., DeVries T. J. Feed sorting in dairy cattle: сauses, consequences, and management // Journal of Dairy Science. 2017. Vol. 100 (5). P. 4172–4183.

Кравайнис Ю. Я., Кравайне Р. С., Шкрабак Р. В. Исследование кормов на безопасность и питательность и контроль за полноценностью кормления // Аграрный научный журнал. 2021. № 9. С. 63–66.

Co-occurrence and toxicological relevance of secondary metabolites in dairy cow feed from Thailand / D. Awapak et al. // Food Sdditeves and Contaminants. Part A, Chemystry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment. 2021. Vol. 38(6). P. 1013–1027.

Курятова Е. В., Тюкавкина О. Н., Груздова О. В. Профилактика ацидоза коров пробиотическим препаратом и его влияние на молочную продуктивность // Дальневосточный аграрный вестник. 2021. № 3 (59). С. 44–54.

Алексеева Н. М., Борисова П. П., Николаева Н. А. Исследование кормов на безопасность и питательность и контроль за полноценностью кормления // Аграрный научный журнал. 2021. № 8. С. 62–66.

The effect of an energy additive on the metabolism of cattle / E. Nafikova et al. // Canadian Journal of Veterinary Research. 2021. Vol. 85 (3). P. 210–217.

Филинская О. В., Кеворкян С. А. Практические методы контроля полноценности кормления высокопродуктивных коров в условиях современного комплекса // Вестник АПК Верхневолжья. 2018. № 4 (44). С. 30–36.

Влияние рациона, содержавшего концентрат из семян льна, на показатели азотистого обмена в крови коров / Р. К. Милушев [и др.]. // Наука в центральной России. 2021. № 3 (51). С. 119–128.

Харитонов Е. Л. Лечение субклинических кетозов высокопродуктивных молочных коров // Ветеринария, зоотехния и биотехнология. 2018. № 5. С. 65–70.

Влияние добавления к рациону коров пропиленгликоля и кормовой добавки на биохимические показатели плазмы крови / Н. В. Голова [и др.] // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. 2017. Т. 19. № 79. С. 22–26.

Петрух И. М., Симонов М. Р., Влизло В. В. Минеральный гомеостаз у коров, больных кетозом, при лечении препаратом «Ремивитал» // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. 2015. Т. 17. № 2-62. С. 183–188.

Функциональное состояние печени молочных коров при кетозе после применения кормовой добавки «Нормотелтм» / Н. Г. Личук [и др.] // Ученые записки учреждения образования Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины. 2016. Т. 52. № 3. С. 57–62.

Подобед Л. И., Луговой М. М. Борьба с кетозом и продление продуктивного долголетия жвачных в транзитный период // БИО. 2019. № 3-222). С. 24–26.

Published

2022-09-25

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3