The influence of azotovite and phosphatovite on crop yields in the crop rotation link

Authors

  • Alexander Vladimirovich Grigoriev Novgorod Research Institute of Agriculture – Branch of the Federal State Budgetary Institution of Science "St. Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences"
  • Alexander Borisovich Tiranov Novgorod Research Institute of Agriculture – Branch of the Federal State Budgetary Institution of Science "St. Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i12pp19-22

Keywords:

azotovite, phosphatovite, productivity, digestible protein, energy intensity of production

Abstract

The results of studies of two–factor field experience for 2019-2021. On the study of the influence of three methods of using azotovite (A) and phosphatovite (F) - (factor B) and mineral fertilizers (background 1, 2) (factor NQ) on the yield and nutritional value of forage crops in the link are presented improved fodder crop rotation: spring rapeseed for green mass; winter rye and spring barley for grain on sod-podzolic soil in the conditions of the Novgorod region. High efficiency was ensured by the use of azotovite and phosphatovite (factor B3) – treatment of seed material with preparations (A + F for 2 l / t of each preparation) and non-root treatment of crops in phases: tillering of cereals and leaf formation-stalking of rapeseed (A + F for 1 l/ha of each preparation) against the background of 1. Yield cultivated crops over the years of research amounted to 34.7; 6.8 and 4.4 t/ha, which is 27; 25 and 33% higher in relation to background 1, respectively, with a production profitability of 130-160%. On average, for the crop rotation link, the highest yield of feed units is 5.8 thousand/ha, digestible protein is 0.47 t/ha, as well as an increase in the provision of digestible protein for a feed unit by 6 grams was obtained when using factors N1P1K1 and B3 in relation to background 1 in technological operations. In this variant, the best economic and energy effect was revealed – the conditional net profit increased by 37% (in 2019 prices), the energy intensity of the production of basic products decreased by 20%, the energy efficiency of production increased by 24% relative to background 1.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ващенко А. В., Каменев Р. А., Солодовников А. П. Применение минеральных удобрений и бактериальных препаратов под подсолнечник на черноземе обыкновенном // Аграрный научный журнал. 2020. № 1. С. 4–8.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). М.: Агропромиздат, 1973. С. 167–177.

Каюмов М. К. Программирование урожаев. М.: Московский рабочий,1981. 160 с.

Методика ресурсно-экологической оценки эффективности земледелия на биоэнергетической основе / РАСХН; Всероссийский научно-исследовательский институт земледелия и защиты почв от эрозии. Курск: Изд. центр «ЮМЭКС», 1999. 48 с.

Плескачев Ю. Н., Роменская О. Н. Влияние микробиологических удобрений Азотовит и Фосфатовит на продуктивность картофеля в Нижнем Поволжье //Аграрный научный журнал. 2018. № 1. С. 24–26.

Покровская Е. В., Ефимова В. С. Динамика плодородия почв Новгородской области // Плодородие. 2003. № 2(11). С. 13–14.

Посевные площади по культурам в 2020 году. Лидеры по приросту и сокращению [Электронный ресурс]. – URL: https://agrovesti.net/lib/industries/posevnye-ploshchadi-po-kul-turam-v-2020-godu-lidery-po-prirostu-i-sokrashcheniyu.html (дата обращения 10.02.2022).

Программа и методика исследований в географической сети полевых опытов по комплексному применению средств химизации в земледелии / ВАСХНИЛ. М.,1990. С. 157–161.

Резанова Г. И., Иванченко Т. В. Влияние микробиологических удобрений Азотовит и Фосфатовит на развитие и продуктивность зерновых культур // Научно-агрономический журнал. 2012. № 1(90). С. 15–21.

Результаты применения бактериальных удобрений Азотовит и Фосфатовит в посевах [Электронный ресурс]. – URL: http://industrial-innovations.ru (дата обращения 10.02.2022).

Скворцова О. Н. Инновационнная технология возделывания картофеля с использованием бактериальных удобрений в системе капельного орошения // Материалы 16-й региональной конференции молодых исследователей Волгоградской области. Волгоград, 2012. С. 58–60.

Тиранова Л. В. Влияние способов применения Азотовита и Фосфатовита на урожайность озимой ржи и плодородие дерново-подзолистой почвы в условиях Новгородской области // Плодородие. 2021. № 2(119). С. 38–41.

Тиранов А. Б. Влияние микробиологических удобрений на урожайность ярового рапса и плодородие дерново-подзолистой почвы в условиях Новгородской области // Плодородие. 2020. № 2(113). С. 43–46.

Тошина Е. А., Амбарцумова К. А. Однолетние бобовые как источник решения проблемы кормового белка для сельскохозяйственных предприятий Новгородской области // Наука, бизнес, власть-триада регионального развития: сб. ст. СПб.: ГРИИ «Нацразвитие», 2019. С. 163–167.

Фокин С. А., Саладухина Ю. С. Влияние микробиологических удобрений Азотовит и Фосфатовит на продуктивность зерновых культур // Адаптивные технологии в растениеводстве Амурской области: сб. науч. тр. Благовещенск, 2016. С. 23–29.

Цопанова М. В., Адиньяев Э. Д. Влияние отдельных приемов на повышение урожая и качество урожая ярового ячменя // Известия Горского государственного аграрного университета. 2017. № 54(2). С. 56–61.

Чамурлиев Г. О., Феофилова Л. А. Влияние обработки почвы и бактериальных удобрений на продуктивность ярового ячменя // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: агрономия и животноводство. 2018. Т. 13. № 2. С. 93–102.

Юдина И. Н., Попова Л. Д. Влияние бактериальных удобрений Азотовит и Фосфатовит на урожайность зерна ячменя в условиях Калужской области // Инновационные разработки для развития отраслей сельского хозяйства региона: сб. науч. тр. по материалам науч.-практ. конф. с междунар. участием; под ред. В.Н. Мазурова. Калуга, 2019. С. 208–211.

Published

2022-12-13

Issue

Section

Agronomy