Research on the cooling of corn grain in the mound

Authors

  • Mikhail Gennadyevich Zagoruiko Federal Scientific Agroengineering Center VIM
  • Sergey Anatolyevich Pavlov Federal Scientific Agroengineering Center VIM
  • Igor Andreevich Bashmakov Federal Scientific Agroengineering Center VIM

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i1pp144-149

Keywords:

two-stage drying, corn, specific air supply, ageing, moisture removal

Abstract

Two-stage drying is widely used in agriculture in Russia and abroad when grain is under-dried to condition humidity by several percent and left to dry by atmospheric air, thereby saving costs of heat. When using this method, there are questions about determining the minimum air velocity in the layer, the calculation of retention time before and during the ventilating process itself. For different thicknesses of the material layer, the retention time varies greatly - from 6 h to 24 h. This is due to the fact that the duration is usually set empirically by the increased or decreased moisture content during the process. Cooling duration is calculated from the recommended normative specific air supply to the bulk and its consumption per ton of cooled grain, which often leads to overestimated cooling duration. Therefore, the purpose of this work is to substantiate and calculate the permissible specific air supply, as well as the duration of tempering and cooling of grain. Minimum specific air supply during cooling of heated grain depends on the layer thickness, the coefficient of moisture evaporation and the logarithm of the difference between the relative humidity of moisture vapor on the surface of grain and air. The minimum duration of tempering of heated grain is caused by moistening its outer surface and depends on the coefficient of moisture diffusion, the radius of the grain, the thickness of the shell and the logarithm of the difference between the current and equilibrium moisture content. The duration of cooling of the embankment can be calculated according to the dependencies for drying grain at the actual values of air and embankment parameters. Economic studies have shown the admissibility of using the obtained dependencies for calculating the main parameters of the process without reducing the quality of grain.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Hansen R.C., Berry M.A., Klener H.M., Gustafson R.I. Current Grain Drying Practices in Ohio // Applied Engineering in Agriculture. 1996. Vol. 12, 1. P. 65-69.

Особенности первичной обработки и хранения зерна в США // Экспресс-информация. Сер. Элеваторная промышленность. М.,1983. Вып. 14. 41 с.

Дорохов А.С., Белышкина М.Е., Большева К.К. Производство сои в Российской Федерации: основные тенденции и перспективы развития // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2019. № 3(47). С. 25-33.

Сорочинский В.Ф. Эффективный способ двухстадийной сушки зерна // Комбикормовая промышленность. 1996. № 4. С. 17-18.

Сорочинский В.Ф. Технология активного вентилирования сушки зерна риса // Пищевая промышленность. 1997. № 3. С. 10-11.

Богомолов И.С., Клейменова Н.Л., Копылов М.В. Исследование процесса сушки зерновых культур // Ползуновский вестник. 2021. № 4. С. 14-19.

Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна. М., 2004. 240 с.

Загоруйко М.Г., Павлов С.А. Вентилирование насыпи нагретого зерна кукурузы // Аграрный научный журнал. 2020. № 9. С. 74-77.

Окунь Г.С., Чижиков А.Г. Тенденции развития технологии и технических средств сушки зерна. М., 1987. С. 41-42.

Андреева Е.В. Теоретические и экспериментальные исследования процесса двухэтапной сушки зерна // Инженерно-техническое обеспечение АПК. Реферативный журнал. 2009. № 4. С. 1152.

Голубкович А.В., Павлов С.А., Ламкин Д.С. Расчет процессов двухэтапной сушки зерна // Техника в сельском хозяйстве. 2009. № 6. С. 16-19.

Бутяйкин В.В. Технология хранения и переработки сельскохозяйственной продукции. Саранск, 2012. 161 с.

Сборник задач по процессам теплообмена в пищевой и холодильной промышленности / Г.Н. Данилова [и др.]. М., 1986. С. 168-170.

Мельник Б.Е., Малин Н.И. Справочник по сушке и активному вентилированию зерна. М., 1980. 175 с.

Чеботарев В.П. Низкотемпературная сушка и режимное хранение зерна. Минск, 2011. С. 41.

Технологии в растениеводстве / Е.М. Юдина [и др.]. Краснодар, 2015. 119 с.

Сажин Б.С. Основы техники сушки. М., 1984. 306 с.

Загоруйко М.Г., Павлов С.А. Использование сушилки С-40 при двухстадийной сушки зерна кукурузы // Агроинженерия. 2021. № 3(103). С 69-73.

Published

2023-01-24

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>