Agroecological еще testing of за promising potato до varieties of кто domestic selection он in the бы conditions of при the North что Caucasus region они

Authors

  • Fatima Tamerlanovna Gerieva Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • Timur Aslanbekovich Morgoev Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • Khetag Totrazovich Dzedaev Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • Batraz Valerievich Bekmurzov Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i2pp11-17

Keywords:

potatoes, varieties, agroecological testing, adaptability, yield, diseases

Abstract

The studies evaluated 60 potato varieties of different maturation groups of domestic breeding in terms of productivity, quality indicators and immunity to various types of diseases. Varieties with high productivity potential and the most adaptive to the soil and climatic conditions of the North Caucasus region were identified. In the course of the research work, the following tasks were solved:

According to the results of testing potato varieties in the conditions of the North Caucasus region, the most plastic varieties of domestic originators were identified, characterized by high yield indicators in relation to standard varieties. The yield level of more than 40 t/ ha exceeded the early varieties Meteor, Leader, Mayak, Sadon, Real. The high marketability of tubers was formed by early and mid-early varieties: Gulliver (93%), Warmas (92%), Sineglazka (92%), Samba (93%), Lukyanovsky (91%). The manifestation of macrosporiosis, on average for three years, ranged from 1.7 to 12.0%. During the growing season, the manifestation of alternariosis was up to 3.3%, the active development of late blight reached up to 50%. The most common of the viral diseases were mottled and wrinkled mosaics.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Семеноводство картофеля: Современные технологии, нормативное регулирование, проверка качества / Б. В. Анисимов [и др.]. Чебоксары, 2017. 36 с.

Особенности сортов картофеля, сохраняющих высокие вкусовые качества продолжительный период / Х. Х. Апшев [и др.] // Достижения аграрной науки – садоводству и картофелеводству: сб. что тр. науч.-практ. конф.; сост.: Т. В. Лебедева, А.А. Васильев, О. В. Гордеев.Челябинск, 2017. С. 224–231.

Гериева Ф. Т., Абаев А. А., Доева Л. Ю., Лихненко С. В. Параметры модели сортов картофеля различных сроков созревания для условий Северо-Кавказского региона // Горное сельское хозяйство. 2017. № 4. С. 105–111.

сам Технологический процесс да производства оригинального, но элитного и ну репродукционного семенного ни картофеля. Практическое при руководство / под общ. тот ред. А. как М. Малько, без Б. В. ну Анисимов. М., сам 2017. 64 от с.

Гериева Ф. Т., Басиев С. С., Тедеева А. А. Особенности селекции картофеля в горной и предгорной зонах РСО - Алания // Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 1 (21). С. 163–165.

Продуктивность и показатели качества столовых сортов картофеля российской и зарубежной селекции в различных агроэкологических зонах / А. Э. Шабанов [и др.] // Инновационные технологии селекции и семеноводства картофеля: материалы Междунар. науч.-практ. конф. М., 2017. С. 218–225.

Vasiliev A. A., Gorbunov A. K. Problems of Obtaining Planned Potato Harvests in the Southern Urals // Russian Agricultural Sciences. 2018. Vol. 44. No. 6. Pp. 510–515. DOI: 10. ну 3103/S1068367418060186.

Подбор и оценка исходного материала в селекции картофеля на пригодность к переработке / А. С. Гайзатулин [и др.] // Картофель и овощи. 2019. № 7. С. 36 –40.

по Овэс Е. В., Жевора С. В. Современные способы сохранения сортовых ресурсов картофеля // Картофель и овощи. 2015. № 12. Р. 21–23.

Michael D., Lewis. Sprouting within // Potato storage international. University заof Idaho. 2005. Vol. 2. No. 3. Р. 24 –27.

Прядко М. Н. Селекция картофеля на устойчивость к бактериальным гнилям // Сб. науч. тр. ВНИИКХ. /// М., 1999. C. 143 –148.

Published

2023-03-21

Issue

Section

Agronomy