Development of white bone powder production technology

Authors

  • Irina Sergeevna Kiseleva Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Felix Yakovlevich Rudik Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Olga Vladimirovna Romanova Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i5pp140-145

Keywords:

bone, processing, bone flour, resource-saving technologies

Abstract

Resource-saving processing technologies, in a broad sense, involve the production and sale of food and feed products with minimal costs based on the rational use of all biological resources. Analyzing literary sources, it was found that only 20% of valuable secondary raw materials and wastes of the meat industry are used as raw materials for the production of feed, medical, technical and food products. Bone, which is also a very valuable raw material for the production of a wide range of products, is practically not used in our country, which leads to significant losses of potential opportunities for the implementation of a rational redistribution of resources of the meat industry in the production process.

Downloads

Download data is not yet available.

References

EAT THIS: BONE BROTH. Режим доступа: http://paleoleap.com/eat-this-bone-broth/.

How to Make Chiken Bone Fertilizer. Режим доступа: https://www.wikihow.com / Make Chiken- Bone-Fertilizer.

Вольф А.А., Киселева И.С., Рудик Ф.Я. Комплексная переработка кости для пищевых целей // Технологии и продукты здорового питания: сборник статей XII Нац. науч.-практ. конф. с международным участием. Саратов, 2021. С. 101 – 104.

Киселева И.С., Вольф, А.А., И.С., Рудик Ф.Я. Разработка белого костного порошка функционального назначения // Пищевые технологии будущего: инновации в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции: сборник статей II Международной научно-практической конференции. Саратов, 2021. C. 656–661.

Комплексная программа развития биотехнологий в Российской Федерации (в области активного использования вторичных продуктов переработки). - № 1853п- П8 от 24 апреля 2012 г. Режим доступа: https://legalacts.ru/doc/vp-p8-2322-kompleksnaja-programma-razvitija-biotekhnologii-v-rossiiskoi/;

Коноваленко Н. Ю. Использование отходов мясной промышленности в кормопроизводстве. Режим доступа: https://agbz.ru/articles/ispolzovanie-othodov-myasnoy-promyshlennosti-v-kormoproizvodstve/;

Лопарева, Е.Г. Разработка способа обогащения мясного продукта органической формой кальция: дисс. … канд. техн. наук: 05.18.04 / Лопарева Елена Георгиевна. М., 2007. 120 с.

МР 2.3.1.2432-08 Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации. Режим доступа: https://docs.cntd.ru/document/1200076084.

Обогащенный кальцием пищевой продукт, способ его приготовления (варианты) комплекс для обогащения пищевого продукта кальцием Режим доступа: https://yandex.ru/patents/doc/RU2202213C2_20030420.

Премиксы и их использование в животноводстве –Режим доступа: https://vet174.ru/pitatelnost_kormov/premix-obzor.

Published

2023-05-25

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>