Development of white bone powder production technology
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i5pp140-145Keywords:
bone, processing, bone flour, resource-saving technologiesAbstract
Resource-saving processing technologies, in a broad sense, involve the production and sale of food and feed products with minimal costs based on the rational use of all biological resources. Analyzing literary sources, it was found that only 20% of valuable secondary raw materials and wastes of the meat industry are used as raw materials for the production of feed, medical, technical and food products. Bone, which is also a very valuable raw material for the production of a wide range of products, is practically not used in our country, which leads to significant losses of potential opportunities for the implementation of a rational redistribution of resources of the meat industry in the production process.
Downloads
References
EAT THIS: BONE BROTH. Режим доступа: http://paleoleap.com/eat-this-bone-broth/.
How to Make Chiken Bone Fertilizer. Режим доступа: https://www.wikihow.com / Make Chiken- Bone-Fertilizer.
Вольф А.А., Киселева И.С., Рудик Ф.Я. Комплексная переработка кости для пищевых целей // Технологии и продукты здорового питания: сборник статей XII Нац. науч.-практ. конф. с международным участием. Саратов, 2021. С. 101 – 104.
Киселева И.С., Вольф, А.А., И.С., Рудик Ф.Я. Разработка белого костного порошка функционального назначения // Пищевые технологии будущего: инновации в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции: сборник статей II Международной научно-практической конференции. Саратов, 2021. C. 656–661.
Комплексная программа развития биотехнологий в Российской Федерации (в области активного использования вторичных продуктов переработки). - № 1853п- П8 от 24 апреля 2012 г. Режим доступа: https://legalacts.ru/doc/vp-p8-2322-kompleksnaja-programma-razvitija-biotekhnologii-v-rossiiskoi/;
Коноваленко Н. Ю. Использование отходов мясной промышленности в кормопроизводстве. Режим доступа: https://agbz.ru/articles/ispolzovanie-othodov-myasnoy-promyshlennosti-v-kormoproizvodstve/;
Лопарева, Е.Г. Разработка способа обогащения мясного продукта органической формой кальция: дисс. … канд. техн. наук: 05.18.04 / Лопарева Елена Георгиевна. М., 2007. 120 с.
МР 2.3.1.2432-08 Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации. Режим доступа: https://docs.cntd.ru/document/1200076084.
Обогащенный кальцием пищевой продукт, способ его приготовления (варианты) комплекс для обогащения пищевого продукта кальцием Режим доступа: https://yandex.ru/patents/doc/RU2202213C2_20030420.
Премиксы и их использование в животноводстве –Режим доступа: https://vet174.ru/pitatelnost_kormov/premix-obzor.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.