Competitive, adaptive variety of soft winter wheat of universal type Stepnyachka 1

Authors

  • Viktor Ivanovich Kovtun North Caucasus Federal Agricultural Research Center
  • Liudmila Nikolaevna Kovtun North Caucasus Federal Agricultural Research Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i6pp34-39

Keywords:

variety, genotype, crossing, yield, quality, disease resistance, breeding

Abstract

The article presents the purpose, methods and results of studying a new variety of soft winter wheat Stepnyachka 1. The new variety was created using modern methods of traditional (classical), as well as haploid and marker breeding. The article presents a botanical description of a new variety of soft winter wheat, a variety of lutescens. Stepnyachka 1 is a productive variety, the average grain yield for four years of study (2019–2022) was 9.42 t/ha, which is 1.51 t/ha higher than the Grom standard, the maximum yield is 12.80 t/ha. Despite the longer stem in comparison with the semi-dwarf varieties Grom, the new genotype is highly resistant to lodging, due to the high strength of the stem. The variety has high indicators of phylogenetic resistance to low temperatures, which allow it to winter with guarantee in regions with harsh winter and spring conditions. Stepnyachka 1 has a high field resistance to major diseases (various types of rust, dusty smut, septoria, pyrenophorosis, fusarium, yellow dwarf barley virus). In terms of grain quality, it is not inferior to the Grom standard, which is included in the list of valuable wheat of the Russian Federation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). М.: Агропромиздат, 1985. 351 с.

Ковтун В. И. Селекция высокоадаптивных сортов озимой мягкой пшеницы и нетрадиционные элементы технологии их возделывания в засушливых условиях юга России: монография. Ростов н/Д.: Книга, 2002. 318 с.

Ковтун В. И., Ковтун Л. Н., Майорова К. А. Новые генетические источники высокой урожайности пшеницы мягкой озимой // Вестник КрасГау. 2021. № 8(173). С. 40–47.

Ковтун В. И., Ковтун Л. Н. Новый с комплексом хозяйственно-ценных признаков сорт пшеницы мягкой озимой универсального типа Овация // Вестник КрасГау. 2022. № 5(182). С. 66–73.

Кувшинова Е. К., Потехов Е. А. Продуктивность сортов озимой пшеницы в производственных условиях // Экология и мелиорация агроландшафтов: перспективы и достижения молодых ученых: сб. ст. Волгоград, 2019. С. 181–182.

Комплексная устойчивость линий яровой и озимой мягкой пшеницы к биотическим и абиотическим стрессам / И. Ф. Лапочкина [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2021. Т. 25. № 7. С.723–731.

Некрасова О. И., Подгорный С. В., Скрипка О. В. Результаты изучения селекционных линий озимой мягкой пшеницы в конкурсном сортоиспытании по урожайности и качеству // Зерновое хозяйство России. 2019. № 2. С. 32–37.

Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйст-венных культур. М., 2019. Вып. 1. 384 с.

Методика оценки технологических качеств зерна. М., 1971. 135 с.

Некрасова О. И., Подгорный С. В., Скрипка О. В. Результаты изучения селекционных линий озимой мягкой пшеницы в конкурсном сортоиспытании по урожайности и качеству // Зерновое хозяйство России. 2019. № 2. С. 32–37.

Фотосинтетическая деятельность сельскохозяйственных культур в зависимости от условий возделывания / И. В. Нешин [и др.]. Ставрополь: Книга, 2008. 316 с.

Общая селекция и семеноводство полевых культур / В. А. Юрьев [и др.]; под ред. В. Я. Юрьева. М.: Госсельхозиздат, 1950. С. 167–170.

Published

2023-08-13

Issue

Section

Agronomy