Dairy productivity of Swiss cows of different origin

Authors

  • Irina Rashidovna Tletseruk Maykop State Technological University
  • Nina Vlaimirovna Konik Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Vladimir Vladimirovich Golembovsky North Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Murat Borisovich Ulimbashev North Caucasian Federal Agrarian Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i6pp102-106

Keywords:

Brown Swiss breed, Austrian breeding, local population, milk productivity, lactation curve

Abstract

The article presents the results of a comparative assessment of the dairy productivity of Swiss cows of different origin. The superiority in milk yield of the first heifers of the brown Swiss breed of Austrian breeding in all months of lactation over the peers of other groups has been established. At the same time, the lactation curves of imported heifers and their hybrids with local Shvits indicate that the maximum levels of productivity were observed in earlier periods – for 2-3 months lactation, whereas in individuals of the local population – for 3-4 months. After the peak of the productivity of the experimental livestock, the Austrian and crossbred Swiss heifers, whose lactation curve was relatively equalized, were the best preserved at the achieved milk yield level, while the local Swiss heifers had a sharp decline. The highest level of milk yield was distinguished by the first heifers of imported breeding, which surpassed both half-blooded peers (by 686 kg, P>0,999) and individuals of the local population (by 1656 kg, P>0,999). Imported animals, as well as crossbreeds, exceeded the yield of milk fat by 37,8-62,7 kg (P>0,999) and milk protein by 31,8–54,1 kg (P>0,999) of the peers of the brown Swiss breed of the local population.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Проблемные вопросы крупномасштабной селекции бурой швицкой породы крупного рогатого скота / В. М. Новиков [и др.] // Генетика и разведение животных. 2016. № 1. С. 46–51.

Габаев М. С., Жашуев Ж. Х. Эффективность использования быков бурой молочной американской селекции при отгонно-горном пастбищном содержании швицкого скота // Эффективное животноводство. 2015. № 7(116). С. 36–37.

Шевхужев А. Ф., Улимбашев М. Б. Молочное скотоводство Северного Кавказа // Международный журнал экспериментального образования. 2013. № 9. С. 29–31.

Сокуров З. А., Улимбашев М. Б., Улимбашева Р. А. Эффективность скрещивания бурого швицкого скота с улучшающими породами // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2010. № 3. С. 66–67.

Леутина Д. В., Прищеп Е. А., Герасимова А. С. Использование генетических ресурсов коров бурой швицкой породы // Вестник аграрной науки. 2021. № 2(89). С. 181–185. DOI: 10.17238/issn2587-666X.2021.2.181.

Современный этап и проблемы разведения крупного рогатого скота молочного направления продуктивности в Смоленской области / В. И. Листратенкова [и др.] // Достижения науки и техники АПК. 2014. № 11. С. 58–61.

Салахов Ф. Д., Исламова С. Г. Сравнительная характеристика молочной продуктивности коров бурой швицкой, голштинской и черно-пестрой пород // Молочное и мясное скотоводство. 2016. № 1. С. 8–10.

Шевхужев А. Ф., Улимбашев М. Б. Сравнительная оценка продуктивных качеств молочного скота // Зоотехния. 2017. № 9. С. 6–8.

Продуктивность крупного рогатого скота молочных пород в Ростовской области / А. И. Клименко [и др.] // Ветеринарная патология. 2015. № 4 (54). С. 43–47.

Сивкин Н. В., Стрекозов Н. И., Чинаров В. И. Молочные породы крупного рогатого скота: племенные ресурсы // Молочная промышленность. 2011. № 6. С. 62–64.

Татуева О. В., Прищеп Е. А., Герасимова А. С. Влияние происхождения на молочную продуктивность коров бурой швицкой породы // Теоретические и прикладные аспекты современной науки. 2015. № 7-2. С. 96–100.

Published

2023-08-13

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)