THE USE OF THE EXTRACT OF THE DUODENUM AND PROBIOTICS IN PIG

Authors

  • Елена Ивановна Федюк Don State Agrarian University
  • Ольга Николаевна Полозюк Don State Agrarian University
  • Ольга Владимировна Михеева Don State Agrarian University
  • Виктор Владимирович Федюк Don State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i2.29

Keywords:

natural resistance, pigs, probiotics, extract of the duodenum

Abstract

In the period from 2013 to 2016 in the stud farm “Collective Farm named after Lenin” (Surovikinsky District Volgograd Region) they have conducted studies for immune status and the natural resistance of pigs fed with an extract of the duodenum and probiotics “Vetom 1.1” and “Bifidobakterin”. It is found out that optimum doses of the extract of the duodenum, depending on the age of piglets, are 30; 40 and 50 ml. Probiotic “Vetom 1.1” should be added to the extract in amount of 0.2–0.3 g, and “Bifidobakterin” should be introduced into the extract at doses 0.1–0.2. The highest natural resistance was in yelts of fourth experimental group fed with extract of duodenum with the addition of a probiotic “Bifidobakterin”.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Елена Ивановна Федюк, Don State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor of the chair “Agricultural Animals’ Breeding and Zoohygiene”, Don State Agrarian University. Russia.

Ольга Николаевна Полозюк, Don State Agrarian University

Doctor of Biological Sciences, Associated Professor of the chair “Therapy and Propaedeutics”, Don State Agrarian University. Russia.

Ольга Владимировна Михеева, Don State Agrarian University

Post-graduate Student of the chair “Agricultural Animals’ Breeding and Zoohygiene”, Don State Agrarian University. Russia.

Виктор Владимирович Федюк, Don State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor of the chair “Agricultural Animals’ Breeding and Zoohygiene”, Don State Agrarian University. Russia.

References

1. Влияние средств неспецифической стимулирующей терапии на резистентность новорожденных телят / О.Н. Полозюк ?и др.? // Труды Кубанского аграрного университета. – 2014. – № 6. – С. 77–79.
2. Острикова Э.Е. Естественная резистентность свиней при использовании пробиотиков и биостимуляторов // Свиноводство. – 2011. – № 5. – С. 22.
3. Откормочные, мясные качества свиней при различных способах и дозах введения препаратов кишечных полипептидов / В.В. Федюк [и др.] // Ветеринария Кубани. – 2012. – № 1. – С. 7–9.
4. Полозюк О.Н., Колесников И.А., Полотовский К.А. Влияние биологически активных веществ на биохимические показатели крови подсвинков // Использование и эффективность современных селекционно-генетических методов в животноводстве: материалы 24-го заседания межвузовского координационного совета по свиноводству, пос. Персиановский, 22–23 окт. 2015. – Пос. Персиановский, 2015. – С. 152–154.
5. Полозюк О.Н., Колесников И.А., Полотовский К.А. Влияние биологически активных веществ на физиолого-биохимический статус чистопородных и помесных подсвинков // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 8. – С. 48–51.
6. Пробиотики в животноводстве / В.И. Левахин [и др.] // Вестник мясного скотоводства. – 2013. – Т. 1. – № 79. – С. 7–10.
7. Федюк В.В., Федюк Е.И., Афанасьев М.А. Способ определения бактерицидной активности сыворотки крови сельскохозяйственных животных // Патент № 2189040. 2000.

Published

2017-11-13

Issue

Section

Естественные науки