АNALYSIS OF WORKING AND WEARED CONDITIONS OF CENTRIFUGGED STICKER KNIVES

Authors

  • Сергей Аркадьевич Богатырев Саратовский ГАУ
  • Феликс Яковлевич Рудик Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i3.341

Keywords:

sugar beet, sugar beet shavings, knives, wear, cutting, grinding, operating time, renouncement

Abstract

In the article the features of grinding sugar beet into shavings in centrifugal beet cutter  are analyzed. Domestic sugar-processing enterprises are characterized by a low degree of extraction of the final product from raw materials. Losses due to waste reach up to 1/3 and are dependent on the stage of grinding into chips. It is known that extraction of sucrose requires knives of the original configuration, special strength and unevenly distributed hardness from the core to the surface. Special conditions of grinding lead to the need for frequent sharpening due to intensive wear of the cutting edges, as well as to replacement due to the appearance of deformations and the appearance of fractures of the working faces. In this regard, the study of the causes of loss of efficiency of knives, their low resource in comparison with the basic details of a beet cutter, as well as the lack of efficient technological processes for repair, restoration and hardening is relevant. In the article, based on the reasons for the rapid deterioration of knives and the deterioration of the quality of chips, effective measures have been proposed to increase wear resistance, increase the operating time for centrifugal cutting rods and improve the physico-mechanical characteristics of sucrose-containing chips.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Феликс Яковлевич Рудик, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

doctor of technical sciences, professor Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

References

1. Азрилович, М.Я. Технологическое оборудование свеклосахарных заводов / М.Я. Азрилович. – М.: Агропромиздат, 1986. – 320 с.
2. Гребенюк, С.М. Исследования силовых взаимодействий сахарной свеклы с барабаном свеклорезки / С.М. Гребенюк, С.М. Щербаков // Сахарная промышленность. – 1981.- №2.- С.22-25.
3. Патент на полезную модель №130542 Российская Федерация, МПК В 26 Д 1/00.Свеклорезный нож / Рудик Ф.Я., Богатырев С.А. и др.; - № 2013105418; заявл. 08.02.2013;опубл. 27.07.2013.
4. Патент на полезную модель №150113 Российская Федерация, МПК В 21 Н 7/10. Устройство для изготовления режущих инструментов / Рудик Ф.Я., Богатырев С.А. и др.; - № 2014116686; заявл. 24.04.20014; опубл. 27.01.2015.
5. Рудик, Ф.Я. Совершенствование технологических процессов изготовления и восстановления режущего инструмента перерабатывающих предприятий/ Ф.Я. Рудик. – М.: Росинформагротех, 2002. – 182 с.
6. Рудик, Ф.Я. Обеспечение показателей надежности ножей для измельчения сахарной свеклы / Ф.Я.Рудик, Л.Ю. Скрябина, А.П.Ковылин // Научное обозрение. – 2012. - №6.- С.160-164.
7. Рудик, Ф.Я. Дефектное состояние ножей к центробежным установкам и повышение их усталостной прочности / Ф.Я. Рудик, Л.Ю. Скрябина, А.П. Ковылин // Ремонт, восстановление, модернизация. – 2014. - №8. С.- 22-26.
8. Рудик, Ф.Я. Повышение износостойкости и усталостной прочности режущих инструментов перерабатывающей отрасли / Ф.Я. Рудик, Л.Ю. Скрябина, А.П. Ковылин, В.В. Володин // Вестник машиностроения.- 2014.-№4.- С.43-47.
9. Рудик, Ф.Я., Богатырев. С.А., Морозов, А.А. Инновационные ресурсосберегающие технологии восстановления работоспособности корпусных деталей.- ИЦ «Наука», Саратов, 2015. 160 с.
10. Суслов, А.Г. Качество поверхностного слоя деталей машин / А.Г. суслов. – М.; Машиностроение, 2000. – 320 с.

Published

2018-03-22

Issue

Section

Технические