PRODUCTIVITY OF ONION BY USING THE REGULATOR OF THE GROWTH ENERGY-M

Authors

  • Елена Владимировна Калмыкова Volgograd State Agrarian University
  • Николай Юрьевич Петров Volgograd State Agrarian University
  • Виктор Бисенгалиевич Нарушев Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i2.367

Keywords:

onion, hybrid, plant growth regulator, Energia-M

Abstract

The effect of plant growth regulator on onion is studied. It is shown that the silicon-organic preparation Energia- M stimulates the growth and development of plants, increases the productivity of onions. The most promising for the soil and climatic conditions of the Lower Volga region  are hybrids of onion, which have high adaptive capacity and significant potential yield, in combination with the optimal level of water consumption. In the field experiment, phenological observations were carried out, water consumption and biological yields were taken into account with the determination of the crop structure, the weight of the commodity fruit and the marketability. The  increment of the onion yield from the Energia-M treatments ranged from 14.5% to 50.5%. At the same time, a minimal increase in yield was observed in the version where only presowing soaking of onion seeds on the Octant F1 hybrid was used. The maximum increase in yield caused the complex use of the preparation for soaking seeds and spraying plants twice in recommended doses on the Valero F1 variant.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Елена Владимировна Калмыкова, Volgograd State Agrarian University

Candidate of Agricultural sciences, Associate Professor of the chair “Technology of Storage and Processing of Agricultural Raw Materials and Catering”, Volgograd State Agricultural University. Russia.

Николай Юрьевич Петров, Volgograd State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Professor, Head of the chair «Technology of Storage and Processing of Agricultural Raw Materials and Catering », Volgograd State Agricultural University. Russia.

Виктор Бисенгалиевич Нарушев, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Doctor of Agricultural Sciences, Professor of the chair “Crop Production, Selection and Genetics”, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov. Russia.

References

1. Агротехнологии и научное обеспечение интенсивного земледелия Нижней Волги на современном этапе / А.А. Жилкин [и др.]. – М.: Современные тетради, 2005. – 506 с.
2. Айтбаев Т.Е., Сапарова У.Ж. Основные итоги научных исследований по удобрению овощных культур и картофеля // Современное состояние картофелеводства и овощеводства и их научное обеспечение: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Алматы: Алейрон, 2006. – С. 494–499.
3. Болезни и вредители лука и чеснока. Меры борьбы с ними / Н.В. Тютюма [и др.]. – М., 2010. – 40 с.
4. Зволинский В.П., Тютюма Н.В., Бондаренко А.Н. Результаты технологии возделывания овощных культур на примере крестьянско-фермерских хозяйств // Овощеводство и бахчеводство открытого грунта. Проблемы и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. семинара. – Астрахань, 2016. – С. 72–80.
5. Калмыкова Е.В., Калмыкова О.В. Совершенствование элементов технологии переработки регионального овощного сырья // Пути улучшения повышения качества хранения и переработки сельскохозяйственной продукции и ее экономическое значение в развитии сельского хозяйства. – Астрахань: Изд-во АГТУ, 2015. – С. 21–24.
6. Качинский Н.К. Почва, ее свойства и жизнь / Н.К. Качинский. – М.: Наука, 1975. – 296 с.
7. Плескачёв Ю.Н., Петров Н.Ю., Чунихин В.И. Оптимизация условий выращивания лука репчатого в условиях Волгоградской области // Научное обеспечение развития АПК аридных территорий: теория и практика; сост. и ред. В.П. Зволинский [и др.]. – М., 2011. – С. 76–85.
8. Плескачёв Ю.Н., Чунихин В.И. Водопотребление лука репчатого в условиях Волгоградской области // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2013. – № 2. – С. 65–69.
9. Поморцева Т.И. Технология хранения и переработки плодоовощной продукции. – М.: ПрофОбрИздат, 2001. – 136 с.

Published

2018-02-20

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>