PRODUCTIVITY OF ONION BY USING THE REGULATOR OF THE GROWTH ENERGY-M
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.v0i2.367Keywords:
onion, hybrid, plant growth regulator, Energia-MAbstract
The effect of plant growth regulator on onion is studied. It is shown that the silicon-organic preparation Energia- M stimulates the growth and development of plants, increases the productivity of onions. The most promising for the soil and climatic conditions of the Lower Volga region are hybrids of onion, which have high adaptive capacity and significant potential yield, in combination with the optimal level of water consumption. In the field experiment, phenological observations were carried out, water consumption and biological yields were taken into account with the determination of the crop structure, the weight of the commodity fruit and the marketability. The increment of the onion yield from the Energia-M treatments ranged from 14.5% to 50.5%. At the same time, a minimal increase in yield was observed in the version where only presowing soaking of onion seeds on the Octant F1 hybrid was used. The maximum increase in yield caused the complex use of the preparation for soaking seeds and spraying plants twice in recommended doses on the Valero F1 variant.
Downloads
References
2. Айтбаев Т.Е., Сапарова У.Ж. Основные итоги научных исследований по удобрению овощных культур и картофеля // Современное состояние картофелеводства и овощеводства и их научное обеспечение: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Алматы: Алейрон, 2006. – С. 494–499.
3. Болезни и вредители лука и чеснока. Меры борьбы с ними / Н.В. Тютюма [и др.]. – М., 2010. – 40 с.
4. Зволинский В.П., Тютюма Н.В., Бондаренко А.Н. Результаты технологии возделывания овощных культур на примере крестьянско-фермерских хозяйств // Овощеводство и бахчеводство открытого грунта. Проблемы и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. семинара. – Астрахань, 2016. – С. 72–80.
5. Калмыкова Е.В., Калмыкова О.В. Совершенствование элементов технологии переработки регионального овощного сырья // Пути улучшения повышения качества хранения и переработки сельскохозяйственной продукции и ее экономическое значение в развитии сельского хозяйства. – Астрахань: Изд-во АГТУ, 2015. – С. 21–24.
6. Качинский Н.К. Почва, ее свойства и жизнь / Н.К. Качинский. – М.: Наука, 1975. – 296 с.
7. Плескачёв Ю.Н., Петров Н.Ю., Чунихин В.И. Оптимизация условий выращивания лука репчатого в условиях Волгоградской области // Научное обеспечение развития АПК аридных территорий: теория и практика; сост. и ред. В.П. Зволинский [и др.]. – М., 2011. – С. 76–85.
8. Плескачёв Ю.Н., Чунихин В.И. Водопотребление лука репчатого в условиях Волгоградской области // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2013. – № 2. – С. 65–69.
9. Поморцева Т.И. Технология хранения и переработки плодоовощной продукции. – М.: ПрофОбрИздат, 2001. – 136 с.