New variety of grain sorgo ‘Zyornyshko”

Authors

  • Владимир Васильевич Гусев Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Мадина Мустапаевна Халикова Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Вера Сергеевна Ескова Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Валентина Владимировна Ларина Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Наталья Викторовна Бахарева Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Александр Владимирович Храмов Agricultural Research Institute for South-East Region

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i5.468

Keywords:

sorghum, breeding, technology, quality, yield

Abstract

Sorghum is one of the most yielding feed crops in the arid regions of Russia. New grade of grain sorghum “Zyornyshko”
has an increased yield, lower moisture grain content when harvesting. Over the years of study, the grain yield of the cv. Zernyshko exceeded the registered standard cv. Perspektivnyi 1by 1.63 t / ha with the grain’s harvest moisture content 11.6%, in comparison with 13.7% in Perspektivnyi
1. It exceeds the standard by 3.35% on starch content (75.88%). Seed breeding is reliable. The variety is intended for forage use and for starch production.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Владимир Васильевич Гусев, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher

Мадина Мустапаевна Халикова, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences, Senior Researcher

Вера Сергеевна Ескова, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences, Researcher

Валентина Владимировна Ларина, Agricultural Research Institute for South-East Region

Senior Researcher

Наталья Викторовна Бахарева, Agricultural Research Institute for South-East Region

Younger Researcher

Александр Владимирович Храмов, Agricultural Research Institute for South-East Region

researcher

References

1. Большаков А.З., Коломиец Н.Я. Сорго: от селекции к технологии. – Ростов н/Д.: РосИздат, 2003. – 96 с.
2. Вертикова Е.А., Морозов Е.В., Ермолаева Г.И. Оценка исходного материала для создания высокопродуктивных сортов зернового сорго // Аграрный
научный журнал. – 2016. – № 11. – С. 12–18.
3. Горбунов С.И. Сорговые культуры как фактор стабилизации кормопроизводства в засушливых районах Юго-Востока России // Научное обеспече-
ние расширения посевов сорговых культур и кукурузы на зерно в засушливых районах Ю.-В. России и стран СНГ: материалы Междунар. науч.-практ. конф., 19–20 сент., 2003. – Саратов, 2004.– С. 3–11.
4. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – 5-е изд., перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
5. Землянов А.Н. Научные основы технологии возделывания и семеноводства зернового сорго в засушливых зонах Северного Кавказа: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук. – Ставрополь, 1999. – 46 с.
6. Исаков Я.И. Сорго. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Россельхозиздат, 1982. – 133 с.
7. История создания исходного материала сорго и многолетних трав в ФГБНУ «НИИСХ Юго-Востока» / В.В. Гусев [и др.] //Аграрный Вестник Юго-Востока. – 2017. – № 1(16). – С. 18–21.
8. Ишин А.Г., Эльконин Л.А., Тырнов В.С. Сорго: проблемы генетики и селекции. Ч. I. Частная генетика, апомиксис, культура ткани. – Саратов: Изд-во Сарат. ун-та, 1987. – 120 с.
9. Силаев А.И. Биолого-токсилогическое обоснование адаптивной защиты сорго от головневых болезней в Поволжье: автореф. дис. …. канд. биол. наук. – СПб., 2005. – 46 с.
10. http://ab-centre.ru/page/selskoe-hozyaystvosaratovskoy-oblasti.

Published

2018-05-22

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)