Development and evaluation of quality indicators of milk mousse with a filler – Sorbus aucuparia

Authors

  • Анастасия Андреевна Меркулова Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin
  • Наталья Дмитриевна Родина Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin
  • Екатерина Юрьевна Сергеева Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin
  • Андрей Валентинович Мамаев Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin
  • Сергей Сергеевич Цикин Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i5.476

Keywords:

dairy mousse, jam, Sorbus aucuparia, organoleptic indicators, acidity, samples of milk mousse

Abstract

The authors developed the recipe of a few samples of milk mousse with filler-jam from the berries of Sorbus aucuparia. All samples were tested by organoleptic and physical and chemical parameters.  Increase in acidity was observed; scoring indicators of milk mousse with jam from berries of Sorbus aucuparia was produced.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Анастасия Андреевна Меркулова, Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

Magistrandt

Наталья Дмитриевна Родина, Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

Candidate of Biological Sciences, Associate Professor of the chair “Food of Animal Origin”

Екатерина Юрьевна Сергеева, Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor of the chair “Food of Animal Origin”

Андрей Валентинович Мамаев, Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

Doctor of Biological Sciences, Professor of the chair “Food of Animal Origin”

Сергей Сергеевич Цикин, Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor of the chair “Food of Animal Origin”

References

1. Бескова Н.А., Мамаев А.В., Сергеева Е.Ю., Инновационный подход в техноло-гии домашнего сыра с использованием растительного сырья // Современные тенденции развития науки и производства: материалы III Междунар. науч.-практ. конф. – Донецк, 2016. – С. 165–167.
2. Бобракова Л.А., Мамаев А.В., Родина Н.Д. Исследование реологических пара-метров при производстве обогащенного зерненого творога // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В.Р. Филиппова. – 2016 –№ 2 (43). – С. 101–106.
3. Болкунов П.С., Мамаев А.В., Родина Н.Д. Новое мороженое с биологически ак-тивным комплексом spirulina PLATENSIS // Материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. Евразийский союз ученых. – 2014. – № 8–10. – С. 73.
4. Болкунов П.С., Родина Н.Д., Куприна А.О. Физико-химические характеристики и сохранность нового мороженого с 1 % -м с содержанием SPIRULINA PLATENSIS // Материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. Национальная Ассоциация Ученых. – 2015 – № 4–5. – С. 145–146.
5. Болкунов П.С., Мамаев А.В., Родина Н.Д. Влияние концентрации spirulina platensis на изменение специфических показателей мороженого // Материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. Между-народный научный институт "Educatio". – 2015 – № 3–8. – С. 52–53.
6. Болкунов П.С., Мамаев А.В., Родина Н.Д. Научная новизна и практическая зна-чимость применения мороженого с биологически активным комплексом «СПИ-РУЛИНА-Л?Н» // Материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспиран-тов и молодых ученых. Евразийский союз ученых. – 2016. – № 3–3(24). – С. 14–16.
7. Василевская Е.Б., Мамаев Е.Ю., Сергеева Н.Д. Влияние морской капусты на сроки хранения сметаны // Фундаментальные и прикладные исследования - сельскохозяйственному производству: материалы VIII Междунар. науч.-практ. Интернет-конференции. – 2016. – С. 145–149.
8. Васильева Д.А., Родина Н.Д., Мамаев А.В. Стевия как заменитель сахара в тех-нологии плавленых сыров // Использование современных технологий в сельском хозяйстве и пищевой промышленности: материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. – 2016. – С. 130–134.
9 Изотов В.В., Сергеева Е.Ю., Родина Н.Д. Использование ягодно-овощных соков в технологии молочного пудинга // Современные тенденции развития науки и производства: материалы III Междунар. науч.-практ. конф. – Донецк, 2016. – С. 167–169.
10. Келдибекова Д.А., Мамаев А.В. Перспективы применения пектина при разра-ботке кисельного молочного продукта с сорбционными свойствами // Актуаль-ные проблемы науки XXI века: III Междунар. конф. – 2015. – С. 6–9.

Published

2018-05-22

Issue

Section

Технические

Most read articles by the same author(s)