Commodity properties of sheepskins and skin histological structure in young rams of the kalmyk fat-rumped breed and crossbreds (1/2 kalmyk fat-rumped ? 1/2 dorper)
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.v0i1.495Keywords:
sheep, crossbreds, sheepskin, skin, histological structure, density of folliclesAbstract
They have been studied the commercial properties of sheepskins and the histological structure of the Kalmyk breed young rams skin and crossbreds (1/2 Kalmyk fat-rumped breed ? 1/2 Dorper). It was found out that the weight of fresh sheepskins in the sheep young of the 1st group was larger than that in herd mates of the 2nd group by 1.0 kg, or 34.5% (P> 0.999). A large live weight influenced the large area of the skin in the second group of young animals, and the length of the wool in the experimental group, which turned out to be shorter, influenced its smaller sheepskin weight. The crossed animals got on the basis of the crossing of the Kalmyk fat-rumped ewes with the Dorper breed rams have the best quality indices of sheepskins and the best histological structure of the skin. In hybrid animals, a more elastic, firmer and less thick skin is 14.52%, due to a greater epidermal thickness of 27.7% and a denser reticular layer of 13.7%. The wool cover (ratio SF / PF) in crossbred young rams is 10.47% thicker in comparison with herd mates, at white color of wool, which corresponds to the technological requirements for the production of high-quality sheepskins.
Downloads
References
2. Дмитрик И.И., Завгородняя Г.В., Павлова М.И. Качество овчин и мясная продуктивность курдючных овец / И.И. Дмитрик, Г.В.Завгородняя, М.И.Павлова // Сб.науч.тр.по материалам 7-й Международной научно-практической конференции Научные основы повышения продуктивности с.-х. животных.-Краснодар, 2014.-С.88-94.
3. Дмитрик И.И., Завгородняя Г.В., Павлова М.И..Способ гистологической оценки качества кожи овец // Учебно-методические указания ГНУ СНИИЖК.-Ставрополь, 2013.-32с.
4. Кулаков Б.С., Завгородняя Г.В., Дмитрик И.И. Методы улучшения качества овчин и научные методы их применения/Методические рекомендации по изучению гистоструктуры кожи овец.-Ставрополь, 2001.-29с.
5. Погодаев В.А., Арилов А.Н., Адучиев Б.К., Сергеева Н.В. Характеристика шерсти баранчиков породы дорпер // Известия Горского государственного аграрного университета. Владикавказ, 2017. Том 54. Часть 1. С.73–77.
6. Погодаев В.А., Сергеева Н В., Адучиев Б.К. Качество шерсти баранчиков породы дорпер в условиях аридной зоны Республики Калмыкия // Селекция сельскохозяйственных животных и технология производства продукции животноводства: материалы всероссийской научно- практической конференции 9 февраля 2017г. пос. Персиановский: Донской ГАУ,2017. С.25–29.
7. Погодаев В.А., Сергеева Н.В., Арилов А.Н. Экстерьерные и интерьерные показатели баранчиков породы дорпер в период адаптации к природно – климатическим условиям Калмыкии // Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных: сборник научных трудов СКНИИЖ. Краснодар, 2017. Т. 1. № 6. С.97–101.
8. Сергеева Н. В., Погодаев В.А., Адучиев Б.К. Воспроизводительные качества овцематок калмыцкой курдючной породы при чистопородном разведении и скрещивании с баранами породы дорпер // Современное состояние животноводства: проблемы и пути их решения: материалы Международной научно-практической конференции – Саратов: НИИСХ Юго-Востока, 2018. С.77–78.
9. Сергеева Н.В. Дорпер – перспективная мясная порода овец // Животноводство Юга России. 2016. № 7(17). С.19 – 21.