COMPARATIVE EVALUATION OF THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES MILK OF COWS RED-MOTLEY BREED OF DIFFERENT AGE

Authors

  • Любовь Валентиновна Ефимова Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry - the Separate division of the Krasnoyarsk Science Centre of the Siberian Branch of Russian Academy of Science
  • Ольга Анатольевна Фролова Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry – Separate Division of the Federal Research Center “Krasnoyarsk Science Center” of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences
  • Татьяна Вячеславовна Зазнобина Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry – Separate Division of the Federal Research Center “Krasnoyarsk Science Center” of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i12.513

Keywords:

cow, milk, lactation, physicochemical properties, quality

Abstract

The paper has presented the results of physicochemical properties milk of cows Red-Motley breed depending on age in lactations. It was established, the cows of 2nd lactation produced milk with a higher fat and protein content (+ 0.12-0.34% and + 0.12-0.19% for the cows of the 1st and 3rd lactation). The high values of correlation coefficients were observed between the signs "casein - protein" and "casein - dry basis" (0.812-0.995) and a weak negative dependence between the signs "the number of somatic cells - the number of lactose" (-0.433-0.636).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Любовь Валентиновна Ефимова, Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry - the Separate division of the Krasnoyarsk Science Centre of the Siberian Branch of Russian Academy of Science

Candidate of Agricultural Sciences

Ольга Анатольевна Фролова, Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry – Separate Division of the Federal Research Center “Krasnoyarsk Science Center” of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Junior Researcher

Татьяна Вячеславовна Зазнобина, Krasnoyarsk Research Institute of Animal Husbandry – Separate Division of the Federal Research Center “Krasnoyarsk Science Center” of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Junior Researcher

References

1. Анисимова Е.И., Гостева Е.Р. Физико-химические свойства молока, полученного от коров различной селекции // Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. – 2014. – Т. 3. – № 7. – С 163–165.
2. Бабенко Е. О чем говорят жирность и белок молока? // Корми i факти. – 2012. – № 12 (28). – С. 26–29.
3. Влияние сезона года на содержание соматических клеток в молоке коров черно-пестрой породы при различных технологиях доения / Л.А. Корельская [и др.] // Молочнохозяйственный вестник. – 2016. – № 2 (22), II кв. – С. 35–43.
4. ГОСТ 31449-2013. Молоко коровье сырое. Технические условия. – Введ. 2014-07-01. – М.: Стандартинформ. – 2013. – 14 с.
5. Качество молока коров. Физико-химические и технологические свойства [Электронный ресурс] / Л.А. Заболотнов [и др.] // Витасоль. – URL: http://www.vitasol.ru/wp-content/uploads/2014/05/Kachestvo-moloka.pdf (дата обращения: 29.05.2018).
6. Курак А. Коварные соматические клетки. Как держать их «в узде»? [Электронный ресурс] // Белорусское сельское хозяйство. – 2013. – № 1(129). – URL: http://agriculture.by/articles/zhivotnovodstvo/kovarnye-somaticheskie-kletki.-kak-derzhat-ih-v-uzde (дата обращения: 29.05.2018).
7. Ларионов Г.А., Вязова Л.М. Рекомендации по контролю количества соматических клеток в молоке коров. – Чебоксары: ЗАО «РИЦ Гранит», 2013. – 24 с.
8. Ляшенко Н.Ю., Филатова А.В., Авдеенко В.С. Биохимическое и бактериальное состояние молока у лактирующих коров при различных формах эндометрита // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 1. – С. 20.
9. Состав и технологические свойства молока коров сырьевой зоны ОАО «Беллакт» в зависимости от возрастных особенностей и стадии лактации / М.В. Барановский, О.А. Кажеко, А.С. Курак, Д.В. Шляхтицев // Зоотехническая наука Беларуси. – 2011. – Т. 46. – № 2. – С. 203–211.
10. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности молока и молочной продукции» (ТР ТС 033/2013). – Введ. 2013-10-09. – С. 55–56.
11. Химический состав и технологические свойства молока коров красно-пестрой породы / С.В. Кирнов [и др.] // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. – 2011. – № 1. – С. 75–77.

Published

2018-12-10

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)