Influence of the organic microelement complex of iodine Omek-J on metabolic pro-cesses in the organism of milk cows

Authors

  • Елена Владимировна Быкова Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Александр Петрович Коробов Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Иван Исаевич Калюжный Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Анатолий Петрович Гуменюк AO «Bioamid»

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i9.574

Keywords:

organic and inorganic forms of microelements, organic complex of iodine, morphological, biochemical composition of cow blood, milk productivity, fat, milk protein

Abstract

The article presents the experimental data on the comparative study of the influence of inorganic and organic forms of trace elements on metabolic processes in the organism of milking cows. It has been established that various forms of trace elements affect the metabolic processes in the animals. The best indices, within the physiological norms, morphological and biochemical composition of the blood, were in animals that received organic compounds of manganese, zinc, copper, cobalt, selenium and iodine in the premix. The inclusion of organic forms of microelements in the rations of cows improves milk productivity and qualitative indicators of milk.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Елена Владимировна Быкова, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Post-graduate Student

Александр Петрович Коробов, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Иван Исаевич Калюжный, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Veterinary Sciences, Professor

Анатолий Петрович Гуменюк, AO «Bioamid»

Candidate of Chemical Sciences

References

1. Быкова Е.В., Коробов А.П., Гуменюк А.П. Влияние органического микроэле-ментного комплекса йода ОМЭК-J на метаболические процессы в организме дойных коров // Аграрный научный журнал. – 2017. – №6. – С. 3–6.
2. Влияние аспарагинатов микроэлементов на метаболизм молочных коров// А.П.Коробов [и др.]// Молочное и мясное скотоводство. – 2015. – № 4. – С. 31–34.
3. Воронин С.П., Голубов И.И., Гуменюк А.П., Синолицкий. М.К.Биодоступнаяформа микроэлементных добавок в кормовые смеси для животных и птиц // Патент РФ № 2411747. 2008.
4. Использование гидропонного зеленого корма для оптимизации зимних ра-ционов крупного рогатого скота //А.А. Васильев[идр.] // Аграрный научный жур-нал. – 2016. – № 3. –С. 13–16.
5. Калюжный И.И. Нарушение обмена веществ у молочных коров. Рекоменда-ции. – Саратов, 2010. – С. 20–23.
6. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / под ред. А.П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Россельхозакадемия, 2003. – 456 с.
7. Фисинин В.И. Инновационные пути развития свиноводства в России // Сви-новодство. – 2010. – № 1. – С. 4–7.

Published

2018-09-24

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>