Quality of muscular tissue of bovine (brown shvitskaya breed) with different technology of keeping

Authors

  • Anatoliy Foadovich Shevkhuzhev North-Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Murat Borisovich Ulimbashev North-Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Dagir Ramazanovich Smakuyev North-Caucasian State Academy
  • Fatimat Nukhovna Saitova North-Caucasian State Academy

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i5pp66-69

Keywords:

bull-calves, brown shvitskaya breed, technology of keeping, muscle tissue, chemical composition, biological usefulness

Abstract

Studies are devoted to the study of the qualitative indicators of the muscle tissue of bulls of brown Swiss breed, depending on the technology of cultivation. It was established that the highest content of dry matter and protein was characterized by the meat of animals of the first experimental group, contained according to the traditional technology using feeding. Their superiority in the dry matter content in the total meat sample of animals of the II and III groups was 0.9 (P<0,001) and 0,45%, respectively, and in the protein content –1.64 (P<0,001) and 0,75% (P<0,001). The ratio of protein / fat was higher in the bulls of the first control group and amounted to 1,09 against 0,95 and 1,03 in the second and third groups. An analysis of the biological usefulness of the protein showed that in the longest back muscle in the content of tryptophan, animals of group I surpass analogs of group II by 11,1 mg%, and in the content of  hydroxyproline are inferior to them by 1,9 mg%. The highest protein-quality index was in bulls of group I, which were grown using feeding, the superiority of which over analogues of group II was 5.85% (P<0,001). Animals of the third experimental group occupied an intermediate position in this indicator and exceeded their peers of group II by 3,77% (P<0,05).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anatoliy Foadovich Shevkhuzhev, North-Caucasian Federal Scientific Agrarian Center

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Murat Borisovich Ulimbashev, North-Caucasian Federal Scientific Agrarian Center

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor

Dagir Ramazanovich Smakuyev, North-Caucasian State Academy

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor

Fatimat Nukhovna Saitova, North-Caucasian State Academy

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

References

1. Бельков Г.И., Панин В.А. Повышение генетического потенциала продуктивности симментальского и красного степного скота путем скрещивания с голштинской породой // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2015. – № 4 (54). – С. 101–104.
2. Качество мяса молодняка казахской белоголовой породы и ее помесей / С. Мироненко [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. – 2010. – № 5. – С. 13–18.
3. Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. Показатели роста, развития и этологической реактивности молодняка, полученного путем двух-трехпородного скрещивания красного степного скота с англерами, симменталами и герефордами // Вестник мясного скотоводства. – 2014. – № 5 (88). – С. 16–19.
4. Мясная продуктивность бычков, выращиваемых для получения экологически безопасной говядины / А.Н. Высокопоясная [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 12. – С. 14–17.
5. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников. – М.: Колос, 1969. – 256 с.
6. Прохоров И.П., Никитченко Д.В. Особенности роста мышечной, жировой и костной тканей туш чистопородных и помесных бычков // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Агрономия и животноводство. – 2017. – Т. 12. – № 3. – С. 261–271.
7. Стрекозов Н.И., Дедов М.Д., Тимофеев Ю.П. Основ¬ные направления племенной работы с симментальской породой // Зоотехния. – 1995. – № 3. – С. 4–7.
8. Шевхужев А.Ф., Мамбетов М.М., Матакаев А.И. Эффективность доращивания, нагула и откорма бычков и кастратов // Зоотехния. – 1999. – № 5. – С. 23–25.
9. Шевхужев А., Воюцкий А. Мясная продуктивность бычков калмыцкой и симментальской пород в условиях комплекса // Молочное и мясное скотоводство. – 2009. – № 8. – С. 13–14.
10. Шевхужев А.Ф., Улимбашев М.Б., Улимбашева Р.А. Мясная продуктивность черно-пестрого скота при разных технологиях выращивания и откорма. – СПб, 2017. – 171 с.

Published

2019-05-28

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)