Meat qualities and optimization of slaughter of buck lamb of edilbayev breed depending on their preslaughter weight

Authors

  • Valeria Viktorovna Muratova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Alexey Vyacheslavovich Molchanov Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i5pp60-65

Keywords:

live weight, average daily gain, buck lamb, fleshing index, amino-acid structure, fatty acid content, fat tail

Abstract

Characteristic of meat efficiency of sheep of edilbayev breed and quality of mutton depending on achievement by animals of different weight categories is given in the article. An optimum lot of slaughter of animals on meat is established.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Valeria Viktorovna Muratova, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Post-graduate Student

Alexey Vyacheslavovich Molchanov, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

References

1. Абонеев В.В., Квитко Ю.Д., Кильпа А.В[и др.] Методика оценки мясной продуктивности овец // Ставрополь: ГНУСНИИЖК, 2009. – 35 с.
2. Абонеев В.В., Квитко Ю.Д., Кильпа А.В., Абилов Б.Т., Марченко В.В., Абонеев Д.В., Омаров А.А., Яковенко А.М., Ефимова Н.И. Мясная продуктивность овец и факторы, её определяющие. – Ставрополь: ГНУСНИИЖК. – 2011. – 345 с.
3. Ерохин А.И., Магомадов Т.А., Карасёв Е.А. [и др.] Особенности формирования мясной продукции овец разных пород: Монография. – М.: ФГБОУ ВПО МГАУ. – 2013. – 190 с.
4. Забелина М.В., Белова М.В. Фракционный и жирнокислотный состав липидов и биологическая полноценность мышечной ткани молодняка коз русской породы // Проблемы биологии продуктивных животных. – 2011. – №3. – С. 51 – 56.
5. Забелина М.В., Радаев Р.В. Мясные качества овец бакурской породы и её помесей с эдильбаевской в условиях Саратовской области // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2013. – №4. – С. 13 – 14.
6. Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. Показатели убоя молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2014. – №3. – С. 17 – 19.
7. Криштафович В.И., Суржанская И.Ю., Маракова А.В. Комплексная оценка качества мясных туш молодняка овец // Мясная индустрия. – 2014. – №3. – С. 42 – 46.
8. Молчанов А.В. Влияние живой массы молодняка овец ставропольской и куйбышевской пород на мясную продуктивность // Зоотехния. – 2011. – №6. – С. 20 – 21.

Published

2019-05-28

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>