Perspective varieties of potato for cultivation in the irrigated conditions of the Orenburg region

Authors

  • Alexander Аlekseevich Mushinskiy Federal Scientific Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Sciences.
  • Nina Anatolievna Pronko Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Evgenia Vladimirovna Aminovа Federal Scientific Centre of Biological systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Sciences
  • Alia Zhonysovna Saudabaeva Federal Scientific Centre of Biological systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Science

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i6pp27-31

Keywords:

potato, commodity properties, productivity, yield

Abstract

The results of the study of domestic and foreign potato varieties that provide the highest productivity and adaptability to the soil and climatic conditions of the Orenburg region are presented. The experiment was conducted on the irrigated site of Agrofirm Industrial LLC (2016 - 2018). A comparative assessment of eighteen potato varieties is given (Bracelet, Lyubava, Kuzovok, Red Scarlett, Burren, Barna, Nevsky, Fresco, Spiridon, Tarasov, Sante, Impala, Sherry, Rosara, Zakhar, Agat, Itsil, Cavalier). According to the results of three-year studies, the maximum productivity of 46.5 and 44.8 t / ha was found for the Cavalier and Barna varieties, which exceeded the yield of the standard Nevsky variety, by 42 and 45 %, respectively. The maximum starch content in tubers was obtained from the Lyubava and Burren varieties (15.3 % and 15.1 %, respectively). The most adaptive to local conditions potato varieties (Barna, Lubava and Kavaler), combining a high yield of over 40 t / ha and a marketability of at least 96 %, were identified.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alexander Аlekseevich Mushinskiy, Federal Scientific Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Sciences.

Doctor of Agricultural Sciences

Nina Anatolievna Pronko, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Evgenia Vladimirovna Aminovа, Federal Scientific Centre of Biological systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Sciences

Candidate of  Agricultural Sciences, Senior Researcher

Alia Zhonysovna Saudabaeva, Federal Scientific Centre of Biological systems and Agrotechnologies of Russian Academy of Science

Candidate of Biological Sciences, Researcher

References

1. Болиева З.А., Доева Л.Ю., Лихненко С.В. Оценка качества клубней отечественных и зарубежных сортов картофеля в условиях предгорной зоны РСО - Алания // Научная жизнь. – 2015. – № 1. – С. 70–73.
2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). – М.: ИД Альянс, 2011. 352 с.
3. Киру С.Д., Рогозина Е.В. Мобилизация, сохранение и изучение генетических ресурсов культивируемого и дикорастущего картофеля // Вавиловский журнал генетики и селекции. – 2017. – № 21(1). – С.7–15.
4. Методика исследований по культуре картофеля / под ред. Н.С. Бацанова. – М., 1967. – 264 с.
5. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып. 4. Картофель, овощные и бахчевые культуры. – М., 2015. – 27 с.
6. Мушинский А.А., Аминова Е.В., Герасимова Е.В. Подбор сортов кар-тофеля для почвенно-климатических условий степной зоны Южного Урала // Достижения науки и техники АПК. – 2017. – Т. 31. – № 4. – С. 51–54.
7. Приемы повышения продуктивности томата и картофеля при орошении в Поволжье / Н.Ю. Петров [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 4. – С. 36–39.
8. Румик Т.В. Перспективы производства и рынка картофеля в России и мире // Нивы России. – 2018. – № 7 (162). – С. 82–86.
9. Сорта картофеля, возделываемые в России: 2013 Справочное издание / Б.В. Анисимов [и др.]. – М.: Агроспас, 2013. – 144 с.
10. Урожайность и качество картофеля в зависимости от форм и доз калийных удобрений в условиях Центрального региона России / Л.С. Федотова [и др.] // Селекция, семеноводство и технология плодово-ягодных культур и картофеля: сб. науч. тр. – Челябинск, 2016. – С. 274–283.
11. Koch M., Naumann M., Pawelzik E. Cracking and fracture properties of potato (Solanum tuberosum L.) tubers and their relation to dry matter, starch, and mineral distribution / J. Sci. Food Agric, 2018. – URL: еdiss.unigoettingen.de.

Published

2019-06-18

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)