Effects of biologically active substances on interior indicators of pigs in the early postnatal period

Authors

  • Olga Nikolaevna Polozyuk Don State Technical University
  • Tatyana Ivanovna Lapina Don State Technical University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i7pp69-72

Keywords:

piglets, biologically active substances, preservation, globulins

Abstract

The authors found out that the application  of dietary supplements "Glimalask Lact" allowed preventing the disorder of the gastrointestinal tract and saving all piglets throughout the experiment.  After application of "Agrocid super oligo", the safety of purebred piglets was 100 %, and for two pedigree piglets it was 96.7%.   In piglets of the 1st and 2nd control groups, disorder of the gastrointestinal tract was noted during the completion of colostral immunity and at weaning from sows.  The safety of purebred piglets was 96.7%, and of the two pedigree piglets  it was 93.4%. The number of ?g-globulins in the blood serum of two breed piglings treated with the Glimalask Lact supplement increased by 3.5 and 2.5% compared to the piglets of the experimental group fed with Agrocid super oligo, and of the control group, The number of g-globulins in the blood serum of purebred  piglets it increased by 2.4 and 3.1% compared with analogues of the experimental and control groups.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Olga Nikolaevna Polozyuk, Don State Technical University

Doctor of Biological Sciences,  Professor

Tatyana Ivanovna Lapina, Don State Technical University

Doctor of Biological Sciences,  Professor

References

1. Вайма Я. Выращивание поросят в до отъёмный и после отъёмный периоды // Животноводство России. Спец. выпуск. – 2006. – С. 26–27.
2. Естественная резистентность свиней в условиях промышленной технологии выращивания / Г.В. Максимов [и др.] // Ветеринария. – 2010. – № 9. – С. 43–47.
3. Коробов А.П., Савочкина Т.С. Влияние подкислителя «Лактиплюс» на продуктивность свиней // Актуальные проблемы производства свинины в Российской Федерации: материалы 17-го межвуз. координац. совета по свиноводству и Всерос. науч.- практ. конф., пос. Архыз, 28–30 мая 2008. – Ставрополь: Сервисшкола, 2008. – С. 251–253.
4. Петряков В.В. Физиолого-биохимический статус поросят при скармливании спирулины // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. – 2013. – № 1. – С. 39–42.
5. Полозюк О.Н., Колесников И.А., Полотовский К.А. Влияние биологически активных веществ на физиолого-биохимический статус чистопородных и помесных подсвинков // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 8. – С. 23–25.

Published

2019-07-15

Issue

Section

Zootechnics and veterinary