Constitutional and production features of crossing of the Kalmyk breed with Galloway breed of cattle in the conditions of the Left bank of the Saratov region

Authors

  • Zagir Gasanovich Gadzhiyev Veles LLC
  • Oleg Igrisovich Biryukov Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i8pp37-40

Keywords:

gobies, cows, Kalmyk breed, Galloway breed, crossing, hybrid, development, growth intensity, productivity

Abstract

The results of the crossing of the Kalmyk cows with the Galloway   bulls are presented. The indicators of growth and development in crossbred bulls in comparison with purebred from birth to 8 months of age were studied. It has been proven that the crossing of Kalmyk cows with Galloway bulls in the conditions of the Saratov Trans-Volga region is an effective breeding method for increasing the efficiency of the beef cattle industry. Half-blooded bulls of Galloway breed compared to the pure-bred Kalmyk at 8 months of age had a large live weight of 36.9 kg or 17.4%. And also characterized by the best development of articles physique. In terms of the depth of the chest, the excess was 5.95 cm or 12%, the width of the chest behind the shoulder blades was 6.03 cm or 20%, and the oblique length of the body was 5.9 cm or 5%. In general, the crossbred animals possessed the best meat forms and ratios of physique articles.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Zagir Gasanovich Gadzhiyev, Veles LLC

Candidate of Agricultural Sciences

Oleg Igrisovich Biryukov, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

References

1. Голембовский В.В. Мясная продуктивность бычков калмыцкой породы, полученных от коров, стимулируемых препаратом «ПИМ» // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 7. – С.36.
2. Доротюк Э.Н. Калмыцкий скот и пути его совершенствования. – М.: Россельхозиздат, 1981. – 144 с.
3. Заркевич А.В. Калмыцкая порода // Скотоводство. – М.: Россельхозиздат, 1961. – Т. I. – С. 242–246.
4. Каюмов Ф.Г., Третьякова Р.Ф. Работа Национальной Ассоциации заводчиков калмыцкого скота // Мясное скотоводство – приоритеты и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Оренбург, 25–26 апреля 2018 / под общ. ред. С.А. Мирошникова. – Оренбург: Изд-во ФНЦ БСТ РАН, 2018. – С. 4–47.
5. Мирошников С.А. Мясное скотоводство России: современное состояние и перспективы развития // Мясное скотоводство – приоритеты и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Оренбург, 25–26 апреля 2018 / под общ. ред. С.А. Мирошникова. – Оренбург: Изд-во ФНЦ БСТ РАН, 2018. – С. 33–35.
6. Ромашевский И.В. Формирование мясной продуктивности помесей калмыцкого и герефордского скота с красными степными коровами: дис. … канд. с.-х. наук. – Пос. Персиановский, 2002. – 135 с.
7. Семенов В.С. Мясная продуктивность коров калмыцкой породы разных типов // Тр. ВНИИМС. – 1970. – Ч. I. – Вып. 15. – С. 96–104.

Published

2019-08-25

Issue

Section

Zootechnics and veterinary