The application of growth-stimulating preparations on various varieties of red beet
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2019i10pp9-13Keywords:
red beet, growth stimulating preparations, yield, Astrakhan oblast, rootsAbstract
The article presents data on the study of the influence of growth-stimulating preparations on beet varieties in the natural and climatic conditions of the Astrakhan region, as well as the agrochemical characteristics of the experimental site. The material of the research describes the varieties and preparations introduced into the study. According to the results of the study, the application of the preparation Agat-25K contributed to an increase in the yield of beet canteen. All varieties were the highest yielding: Matrona – 67.0 t/ha, Madame Rouget – 24.6 t/ha, Bagroviy Shar – 79.8 t/ha and Azhur – 122 t/ha, respectively. Increase in yield compared with the control on these varieties was 39.5, 3.2 and 16.9 and 16.4 t/ha, respectively. Based on research of high yielding varieties Matrona, Bagroviy Shar and Azhur plant height on average ranged from 53.2 to 61.3 cm, root diameter – from 5.9 to 6.8 cm. These varieties can be recommended for cultivation in relation to soil and climatic conditions of the Astrakhan region.
Downloads
References
2. Грязева В. И. Влияние препарата Энергия-М на сортовые признаки маточных корнеплодов столовой свеклы // Нива Поволжья. – 2017. – № 4 (45). – С. 37–42.
3. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта : (с основами статистической обработки результатов исследований). – М.: Альянс, 2011. – 350 с.
4. Жаркова С.В. Эффективность возделывания сортов свёклы столовой отечественной селекции // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. – 2019. – № 4–1. –С. 165–167.
5. Жеряков Е.В. Продуктивность сахарной свеклы в условиях Пензенской области // Аграрный научный журнал. – 2015. – № 12. – С. 15–18.
6. Кузнецова Н.В., Степанова Н.Е. Урожайность и качество корнеплодов столовой свеклы сорта «Болтарди» на орошаемых землях Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2009. – № 4(12). – С. 52–57.
7. Михайлова Е.Е. Орошение и удобрение столовой свеклы при капельном орошении в Волгоградской области // Научная жизнь. – 2018. – № 7. – С. 32–38.
8. Продуктивность, качество и лёжкость различных сортов и гибридов овощных культур в России / С.С. Литвинов [и др.] // Владимирский Земледелец. – 2012. – № 1 (59). – С. 20–21.
9. Ресурсосберегающие и экологически безопасные технологии возделывания сельскохозяйственных культур в условиях светло-каштановых почв Северного Прикаспия / Н.В. Тютюма [и др.]; ФГБНУ «ПНИИАЗ». – С. Соленое Займище, 2017. – 195 с.
10. Ходяков Е.А., Осинкин В.В., Русаков А.В. Улучшение водного режима и удобренности почвы для повышения урожайности перца и столовой свеклы в аридной зоне России // Научный альманах. – 2016. – №1–3 (15). – С. 55–58.
11. Эффективность применения биогумуса под столовую свеклу в условиях лесостепи Западной Сибири / Н.В. Гофман // Вестник Омского ГАУ. – 2017. – № 3 (27) – С. 13–19.