Rubtic metabolism and dairy productivity of cows of different genotypes

Authors

  • Anatoljу Pavlovich Velmatov National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev
  • Vladimir Viktorovich Mungin National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev
  • Renat Asymovich Abushaev National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev
  • Tatyana Nikolaevna Tishkina National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev
  • Vladimir Ivanovich Erofeev Mordovia Institute for Retraining of Agribusiness Personnel
  • Nikolay Vasilyevich Dugushkin Mordoviyagosplem OJSC

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2019i11pp46-50

Keywords:

genotype, milk production, fat, protein, feed, digestibility, scar fluid, fatty acids

Abstract

It was established that in crossbred animals, the acidity of the rumen content was more favorable for the breakdown of nutrients, resulting in the number of ciliates 35.9% more and amounted to 363 thousand/ml, the concentration of volatile fatty acids was 9.75 mmol/ml, which is 1 , 44 mmol/ml, or 17.3% more than Simmental peers. As a result, the digestibility of nutrients in all respects was higher by 2.3-5.3%. From crossbred animals, 6695g of milk were fed, which is 1088 kg more (P?0.999) of Simmental peers (P?0.999), the superiority in the content of the mass fraction of protein in milk is 0.07% (P?0.99), fat by 0 , 05%. Crossing of Simmental cows with the Holstein bulls improved the composition of milk fat of crossbred cows from the point of view of storage stability, but slightly worsened its biological value, from the point of view of polyunsaturated acids.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anatoljу Pavlovich Velmatov, National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Vladimir Viktorovich Mungin, National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Renat Asymovich Abushaev, National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

Tatyana Nikolaevna Tishkina, National Research Mordovia State Universityу named after N.P. Ogarev

Candidate of Agricultural Sciences 

Vladimir Ivanovich Erofeev, Mordovia Institute for Retraining of Agribusiness Personnel

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Nikolay Vasilyevich Dugushkin, Mordoviyagosplem OJSC

Doctor of Agricultural Sciences 

References

1. Анисимова Е.И. Влияние линейной принадлежности на воспроизводительную способность коров // Аграрный журнал Юго-Востока. – 2018. – № 1 (18). – С. 5–6.
2. Вельматов А.А., Вельматов А.П., Тишкина Т.Н. Современные технологии производства молока с использованием генофонда симментальского, айрширского и голштинского скота. – Саранск: Изд-во Мордов. ун-та, 2018. – 172 с.
3. Голиков А.Н., Базонова Н.У., Кожебеков З.К. Физиология сельскохозяйственных животных. – М.: Агропромиздат, 1991. – 432 с.
4. Головин А.В. Влияние соотношения легкопереваримых углеводов в рационе новотельных коров на метаболизм в рубце и продуктивность // Молочное и мясное скотоводство. – 2018. – № 8. – С. 24–27.
5. Использование гидропонного зеленого корма для оптимизации зимних рационов крупного рогатого скота / А.А. Васильев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 3. – С. 13–16.
6. Кроткова А.П., Митин Н.И. Определение летучих жирных кислот в содержимом рубца у жвачных // Вестник с.-х. науки. – 1957. – № 10. – С. 45–46.
7. Макарцев Н.Г. Кормление сельскохозяйственных животных. – Калуга: ГУП «Облиздат», 1999. – 646 с.
8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Справочное пособие / А.П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Колос, 2003. – 456 с.
9. Оптимизация полноценного кормления мясных пород крупного рогатого скота на основе использования местных кормовых ресурсов для юго-восточной микрозоны Саратовской области / С.П. Москаленко [и др.] / Аграрная наука в XXI веке: проблемы и перспективы: материалы VIII Всерос. науч.-практ. конф. – Саратов, 2014. – С. 250–253.
10. Продуктивные качества помесей симментальской и голштинской пород / А.П. Вельматов [и др.] // Главный зоотехник – 2018. – № 1. – С. 43–50.
11. Распределение и использование энергии молодняком разных генотипов / П.Ф. Пермякова [и др.] // Сельское хозяйство. – 2018. – № 1. – С. 53–59.
12. Ратошный А.Н., Андреева Н.В., Бабунов А.И. Повышение эффективности использования кормов в рационах дойных коров // Прошлое, настоящее и будущее зоотехнической науки: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Дубровицы, 2004. – С. 267–272.
13. Foster E.M., Nelson F.E., Spect N.L., Doetsch R.N., Olson Jr. Dairy Microbiology, Prentice-Hall, Inc., 1957, 492 pp.

Published

2019-11-14

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)