Rubtic metabolism and dairy productivity of cows of different genotypes
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2019i11pp46-50Keywords:
genotype, milk production, fat, protein, feed, digestibility, scar fluid, fatty acidsAbstract
It was established that in crossbred animals, the acidity of the rumen content was more favorable for the breakdown of nutrients, resulting in the number of ciliates 35.9% more and amounted to 363 thousand/ml, the concentration of volatile fatty acids was 9.75 mmol/ml, which is 1 , 44 mmol/ml, or 17.3% more than Simmental peers. As a result, the digestibility of nutrients in all respects was higher by 2.3-5.3%. From crossbred animals, 6695g of milk were fed, which is 1088 kg more (P?0.999) of Simmental peers (P?0.999), the superiority in the content of the mass fraction of protein in milk is 0.07% (P?0.99), fat by 0 , 05%. Crossing of Simmental cows with the Holstein bulls improved the composition of milk fat of crossbred cows from the point of view of storage stability, but slightly worsened its biological value, from the point of view of polyunsaturated acids.
Downloads
References
2. Вельматов А.А., Вельматов А.П., Тишкина Т.Н. Современные технологии производства молока с использованием генофонда симментальского, айрширского и голштинского скота. – Саранск: Изд-во Мордов. ун-та, 2018. – 172 с.
3. Голиков А.Н., Базонова Н.У., Кожебеков З.К. Физиология сельскохозяйственных животных. – М.: Агропромиздат, 1991. – 432 с.
4. Головин А.В. Влияние соотношения легкопереваримых углеводов в рационе новотельных коров на метаболизм в рубце и продуктивность // Молочное и мясное скотоводство. – 2018. – № 8. – С. 24–27.
5. Использование гидропонного зеленого корма для оптимизации зимних рационов крупного рогатого скота / А.А. Васильев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 3. – С. 13–16.
6. Кроткова А.П., Митин Н.И. Определение летучих жирных кислот в содержимом рубца у жвачных // Вестник с.-х. науки. – 1957. – № 10. – С. 45–46.
7. Макарцев Н.Г. Кормление сельскохозяйственных животных. – Калуга: ГУП «Облиздат», 1999. – 646 с.
8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Справочное пособие / А.П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Колос, 2003. – 456 с.
9. Оптимизация полноценного кормления мясных пород крупного рогатого скота на основе использования местных кормовых ресурсов для юго-восточной микрозоны Саратовской области / С.П. Москаленко [и др.] / Аграрная наука в XXI веке: проблемы и перспективы: материалы VIII Всерос. науч.-практ. конф. – Саратов, 2014. – С. 250–253.
10. Продуктивные качества помесей симментальской и голштинской пород / А.П. Вельматов [и др.] // Главный зоотехник – 2018. – № 1. – С. 43–50.
11. Распределение и использование энергии молодняком разных генотипов / П.Ф. Пермякова [и др.] // Сельское хозяйство. – 2018. – № 1. – С. 53–59.
12. Ратошный А.Н., Андреева Н.В., Бабунов А.И. Повышение эффективности использования кормов в рационах дойных коров // Прошлое, настоящее и будущее зоотехнической науки: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Дубровицы, 2004. – С. 267–272.
13. Foster E.M., Nelson F.E., Spect N.L., Doetsch R.N., Olson Jr. Dairy Microbiology, Prentice-Hall, Inc., 1957, 492 pp.