Influence of vitamin A as a synthetic preparation “Microvit” on the digestibility of basic nutrients of fodder by bull-calves at their feeding with the use of fragrance granules
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i1pp38-42Keywords:
bull-calves, dry pulp, pulp granules, Vitamin A, Microvit, rations, digestibilityAbstract
They are given data of physiological action of vitamin A in different doses (in the form of its supplement - the pharmacological preparation “Microvit”) when introduced into diets with dry pulp on the digestibility of the main nutrients of fodder by bull-calves in the middle of the feeding cycle. The optimal dose of vitamin A was established. It is 230 IU per 1 head per day, which is 20% more than the recommended norm calculated for carotene. In this case, the digestibility of dry matter significantly increases by 3.3%, of organic one - by 2.7%, protein - by 3.0%, fiber - by 3.2%. There was also a slight tendency towards an increase in the digestibility of fat and nitrogen-free extractive substances by 1.8 and 3.0%, respectively.
Downloads
References
2. Влияние витамина А на обмен кальция и фосфора у бычков при скармливании солодовых ростков / Д.П. Паршуткин [и др.] //Аграрный научный журнал. – 2016. – № 6. – С. 34–36.
3. Душейко А.А. Витамин А. Обмен и функции. – Киев: Наук. думка, 1989. – 288 с.
4. Использование гидропонного зеленого корма для оптимизации зимних рационов крупного рогатого скота / А.А. Васильев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 3. – С. 13–16.
5. Крисанов А.Ф., Петрушкин А.И., Маскаев Г.Д. Влияние обогащения силосных рационов витамином А на переваримость питательных веществ корма откормочным молодняком крупного рогатого скота // Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных. – Саранск, 1996. – С. 104–107.
6. Кузнецов С., Кузнецов А. Роль витаминов и минеральных элементов в регуляции воспроизводительной функции коров // Зоотехния. – 2010. – № 5. – С. 11–13.
7. Леутский К.М. О механизме действия витамина А // Обмен и функции витамина А и каротина в организме человека и животных, их показатель использования: тез. II Всерос. конф. – Черновцы, 1976. – С. 89– 90.
8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных /од ред. А.П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: РАСХН – ВГНИИЖ, 2003. – 456 с.
9. Оптимизация полноценного кормления мясных пород крупного рогатого скота на основе использования местных кормовых ресурсов для юго-восточной микрозоны Саратовской области / С.П. Москаленко [и др.] // Аграрная наука в XXI веке: проблемы и перспективы: материалы VIII Всерос. науч.-практ. конф. – Саратов, 2014. – С. 250–253.
10. Порфирьев И.А. Метаболизм витамина А и бесплодие у высокопродуктивных молочных коров при несбалансированности рационов // Сельскохозяйственная биология. – 2007. – № 4. – С. 83–95.
11. Привало О.Е. Оптимизация А и Е- витаминного питания молочного скота в современных системах кормления: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук. – М., 1987. – 24 с.
12. Резниченко Л.В., Савченко Т.Г., Бабенко О.О. Роль бета-каротина в организме животных // Зоотехния. – 2007. – № 11. – С. 8–9.
13. Рекомендации по использованию гидропонических зеленых кормов в рационах крупного рогатого скота / А.А. Васильев [и др.]. – Саратов, 2013. – 35 с.