The effect of functional bioproduct on growth and preservation of quails
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2019i10pp49-52Keywords:
quail, fattening, feed, bioproduct, symbiotic, propionic acid microorganisms, azotobacter, perlite, live weight, safetyAbstract
The effectiveness of the application of functional feed additives, in particular biological products, in the cultivation of poultry is shown. We have developed functional biological products No. 1 and No. 2 based on perlite and propionic acid microorganisms and azotobacter bacteria, and studying their effect on the change in growth rate and preservation of young quails for fattening at a dose of 2.0% by weight of feed. According to the results of the experiment, it was established that the best result compared with the control was provided by the additive (No. 1) based on propionic acid microorganisms and perlite (an increase in the average daily increase in live weight of quails by 21.0%). The use of bioproduct number 2 provided the growth rate of poultry, in comparison with the control, by 20.2% Also, feeding of symbiotic supplement No. 2 in the amount of 2.0% ensured 100% survival of young poultry, and supplements based on propionic acid microorganisms and perlite — 98.0%, which is 6.0 and 4.0% higher than the benchmark. The results show that both bioproducts have a positive effect on the growth and preservation of quails and are recommended as supplements to the complete feed throughout the fattening period.
Downloads
References
2. Волобуева Е.С. Разработка биотехнологического способа инновационной переработки вторичного сырья // Сб. статей по материалам ХI Всерос. конф. молодых ученых, посвящ. 95-летию Кубанского ГАУ и 80-летию со дня образования Краснодарского края. – Краснодар, 2017. – С. 106–107.
3. Волобуева Е.С., Анискина М.В. Разработка состава питательной среды на основе томатного сока для Propionibacterium sp // Сб. статей по материалам IX Всерос. конф. молодых ученых. – Краснодар, 2016. – С. 141–142.
4. Волобуева Е.С. Витаминно-минеральная кормовая добавка на основе перлита // Актуальные проблемы современной когнитивной науки: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Краснодар, 2018. – С. 28–30.
5. Волобуева Е.С. Подбор питательной среды на основе сока томатов для культивирования микроорганизмов рода азотобактер // Инструменты и механизмы современного инновационного развития: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Краснодар, 2018. – С. 9–11.
6. Гнеуш А.Н., Волобуева Е.С., Анискина М.В. Исследование влияния изменения Рh на рост пропионовокислых микроорганизмов в подсолнечном жмыхе // Сб. статей по материалам IX Всерос. конф. молодых ученых. – Краснодар, 2016. – С. 144–145.
7. Кощаева О.В., Фисенко Г.В., Хатхакумов С.С. Влияние пробиотиков на сохранность, рост, развитие и продуктивность перепелов // Молодой ученый. – 2015. – № 8. – С. 394–397.
8. Морфометрические показатели влияния кормовых добавок «Стролитин» и «Бутофан OR» на морфогенез миокарда птиц / Р.В. Ульянов [и др.] //Аграрный научный журнал. – 2016. – №1. – С. 32–35.
9. Перспективы применения полезной микрофлоры в составе пробиотических добавок к корму и биоутилизации помета для цыплят- бройлеров / А.И. Петенко [и др.] // Ветеринария Кубани. – 2014. – № 5. – С. 3–6.
10. Тлецерук И.Р. Нетрадиционный источник питания птицы // Известия Горского государственного аграрного университета. – 2018. – Т. 55. – № 2. – С. 50–53.
11. Федоренко К.П., Анискина М.В., Волобуева Е.С. Анализ эффективности культивирования бактерий на среде с различной концентрацией ионов водорода // Сб. статей по материалам IX Всерос. конф. молодых ученых. – Краснодар, 2016. – С. 175–176.