Assessment of combifeed components dosing system under farm conditions
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i8pp93-99Keywords:
dosing, dosing weighing device, compound feed, macro - and microcomponents, ration, software cMT Viewer, error dosingAbstract
The article considers the results of determining the main characteristics of the operation of the dosage modules of macro- and micro-components of mixed feed in the conditions of the fodder preparation division of the livestock farm. Relationship of reduction of dosing error with increase of weight of suspended components and at their total value is revealed. Microcomponent Vitex D, with a reference weight of 4 kg, was found to have the largest deviation of 12,63 %. However, when dosing four microcomponents with a total weight of 54,4 kg (Status 2, chalk, RumiMix, Vitex D), the dosing error does not exceed 0,71%. For macrocomponents the error value does not exceed 2 %. Theoretical dependence describing dosing error depending on the weight of the dosed component is revealed.
Downloads
References
2. Булатов С.Ю. Разработка и совершенствование технологических линий и технических средств приготовления кормов в условиях малых форм хозяйствования: дис...д-ра техн. наук. – Княгинино, 2019.
3. Булатов С.Ю., Оболенский Н.В., Свистунов А.И. Результаты исследований смешивания влажных кормов в смесителе-ферментаторе // Вестник НГИЭИ. – 2016. – № 8 (63). – С. 71–79.
4. Ведищев С. М. Совершенствование технологий и технических средств приготовления и раздачи кормосмесей в сельскохозяйственных свиноводческих организациях: дис...д-ра техн. наук. – Тамбов, 2018. – 381 с.
5. Дозирование компонентов комбикормов [Электронный ресурс]. – URL: https://soft-agro.com/kormoproizvodstvo/dozirovanie-komponentov-kombikormov.html (дата обращения: 01.04.2020).
6. Кошелев А.Н., Глебов Л. А. Производство комбикормов и кормовых смесей. – М.: Агропромиздат, 1986. – 176 с.
7. Лялин Е. А. Обоснование основных конструктивно-технологических параметров спирально-винтового дозатора комбикормов: дис...канд. техн. наук. – Пермь, 2019. – 175 с.
8. Мишуров Н.П. Рекомендуемые технологии производства комбикормов в хозяйствах // Вестник ВНИИМЖ. – 2015. – №4. – С. 6-14.
9. Садов В.В. Обоснование структуры и состава технологических линий для производства комбикормов в сельскохозяйственных предприятиях: дис...д-ра техн. наук. – Барнаул, 2017. – 294 с.
10. Сергеев А.Г., Булатов С.Ю., Нечаев В.Н. Оценка рабочего процесса комбикормовогооборудования ООО "ДОЗА-АГРО" по показателям качества кормов // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2020. – № 2. – С. 5–-64.
11. Сыроватка В.И. Машинные технологии приготовления комбикормов в хозяйствах. – М.: ГНУ ВНИИМЖ, 2010. – 248 с.
12. Сысуев В.А., Алешкин А В., Савиных П.А. Кормоприготовительные машины. Теория, разработка, эксперимент. в 2 томах. Т. 1. – Киров: Зональный НИИСХ. – 2009. – Т. 2. – 496 с.
13. Точное и эффективное дозирование микрокомпонентов // Комбикорма. – 2017. – № 12. – С. 18–19.
14. Федоренко И.Я. Технологические процессы и оборудование для приготовления кормов. – М.: Форум, 2015. – 176 с.
15. Фуфачев В.С. Повышение эффективности функционирования комбикормового агрегата путем совершенствования технологического процесса и рабочих органов дозатора: автореф. дис. … канд. техн. наук. – Киров, 2009. – 23 с.