Varietal differences of grain sorghum in the quality of spare grain polymers

Authors

  • Ilya Anatolevich Kibkalo Russian Research Institute for Sorghum and Maize “Rossorgo”
  • Ekaterina Aleksandrovna Zhuk Russian Research Institute for Sorghum and Maize “Rossorgo”

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i11pp11-15

Keywords:

spare polymers, starch, protein, gluten, number of drops, amylase, sorghum, quality

Abstract

It is determined the number of drops in 34 samples of grain sorghum, as well as in wheat samples with 20% of the sample weight replaced by sorghum material. The attack capacity of grain sorghum starch was assessed by changing the number of drops when provoked by wheat amylase-active material. The state of the carbohydrate-amylase complex was evaluated by the value of the fall number, by its change when exposed to active amylases, and by the change in the fall number of wheat material when it was partially replaced with sorghum material. The state of the protein-proteinase complex was evaluated by the degree and nature of integration of biopolymers of sorghum grain with wheat gluten from grain from industrial sowing, through washing of gluten with the addition of ground sorghum grain and changes in the rheological properties of gluten. On the varietal material of grain sorghum, significant differences in the properties of spare grain polymers were revealed. Sorghum varieties with the potential to improve the properties of wheat flour in mixtures were identified. According to the complex of features, the most universal variety of grain sorghum for mixing with wheat material can be recognized as Cream. Its material did not respond to amylase provocation, moderately improved the low quality of wheat, demonstrated integration with gluten of various qualities, moderately strengthened weak and weakened strong gluten.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ilya Anatolevich Kibkalo, Russian Research Institute for Sorghum and Maize “Rossorgo”

Саndidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher

Ekaterina Aleksandrovna Zhuk, Russian Research Institute for Sorghum and Maize “Rossorgo”

Саndidate of Agricultural Sciences, Senior Researcher

References

Алабушев А.В., Ковтунов В.В., Кравченко Н.С. Оценка новых ортов сорго зернового при использовании в хлебопечении // Вестник Воронежского ГАУ. – 2017. – № 3 (54). – С. 144–150.

Василенко И.И., Комаров В.И. Оценка качества зерна: Справочник. – М.: Агропромиздат, 1987. – 208 с.

Взаимодействие продуктов размола зерна некоторых злаковых и бобовых культур с клейковинным комплексом пшеницы / И.А. Кибкало [ и др.] // Современные методы, средства и нормативы в области оценки качества зерна и зернопродуктов : сб. науч. тр. – Саратов, 2019. – С. 55–58.

ГОСТ Р 54478-2011 Зерно. Методы определения количества и качества клейковины пшеницы. – М.: Стандартинформ, 2012. – 20 с.

Кибкало И.А. Эффективность тестирования качества клейковины яровой мягкой и твердой пшеницы на основе гидрофобных взаимодействий в белковом комплексе: дис. … канд с.-х. наук. – Саратов, 2000. – 204 с.

Мелешкина Е.П. Качество российского зерна пшеницы: динамика, особенности и проблемы // Современные методы, средства и нормативы в области оценки качества зерна и зернопродуктов: материалы13-й Всерос. науч.-практ. конф., Анапа, 6–10 июня 2016. – Анапа: КФ ФГБНУ ВНИИЗ, 2016. – С. 4–9.

Мохова В.И., Вихрова Е.А., Никонорова Ю.Ю. Оценка качества выпечки пшеничного хлеба с добавлением примеси муки зернового сорго // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского ГАУ. – 2019. – № 151. – С. 193–199.

Рыжов Н.А., Белоголовцев В.П. Изменение качества зерна сорго под влиянием удобрений при выращивании на каштановой почве Саратовского Заволжья // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. Н.И. Вавилова. – 2014. – № 3. – С. 35–38.

Труфанов В.А. Клейковина пшеницы. Проблемы качества. – Новосибирск: Наука, 1994. – 167 с.

Шатилов Л.Г. Технологические методы отбора зерна озимой пшеницы в процессе селекции // Пшеница и тритикале: материалы науч.-практ. конф. «Зелёная революция П.П. Лукьяненко». – Краснодар, 28–30 мая 2001. – Краснодар: Советская Кубань, 2001. – С. 375–378.

Физико-химические свойства зернового сорго и смесей на его основе / Т.Б. Кулеватова [ и др.] // Хлебопродукты. – 2018. – № 2. – С. 48–51.

Published

2020-11-23

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)