Yield with high quality grain variety of wheat soft winter Verochka

Authors

  • Viktor Ivanovich Kovtun North-Caucasus Federal Agricultural Research Centre
  • Liudmila Nikolaevna Kovtun North-Caucasus Federal Agricultural Research Centre

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i4pp17-20

Keywords:

variety, wheat, yield, quality, bread, sustainability

Abstract

The article presents a new variety of soft winter wheat Verochka, created in the North Caucasian Federal Research Center. On average, over the years of study (2018-2020), the excess in grain yield over the standard was high and reliable and amounted to 1.21 t / ha. The new genotype is distinguished by an increased formation of productive stems per 1 m2, a high grain weight of an ear and a weight of 1000 grains. Reliably and significantly exceeds the standard variety Thunder in frost resistance and disease resistance. Verochka is characterized by high quality grain and bread, high drought resistance and lodging resistance. The new variety is well recommended for growing on all fertilized predecessors using intensive and medium-intensity technologies on farms of all forms of ownership.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Viktor Ivanovich Kovtun, North-Caucasus Federal Agricultural Research Centre

Doctor of Agricultural Sciences

Liudmila Nikolaevna Kovtun, North-Caucasus Federal Agricultural Research Centre

Candidate of Agricultural Sciences

References

Брежнев Д.Д. Пшеницы мира. – Л.: Колос, 1976. – С. 354–380.

Вавилов Н.И. Избранные труды. – М; Л.: Наука, 1964. – 314 с.

Гешеле Э.Э. Методическое руководство по фитопатологической оценке зерновых культур. – Одесса: Б. И., 1971. – 179 с.

Громова С.Н. Продуктивность и элементы структуры урожая у образцов озимой мягкой пшеницы // Таврический вестник аграрной науки. – 2019. – № 3. – С. 57– -63.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

Ковтун В.И. Селекция высокоадаптивных сортов озимой мягкой пшеницы и нетрадиционные элементы технологии их возделывания в засушливых условиях юга России: монография. – Ростов н/Д: Книга, 2002. – 318 с.

Ковтун В.И., Кулинцев В.В., Копусь М.М. Геномика пшеницы и тритикале в создании высококачественных сортов нового поколения: монография. – Ставрополь: Агрус, 2011. – 285 с.

Ковтун В.И. Высокоурожайый сорт мягкой озимой пшеницы универсального типа Статус // Известия Оренбургского ГАУ. – 2018. – №2 (70). – С. 63 – 65.

Ковтун В.И., Ковтун Л.Н. Новый сорт пшеницы мягкой озимой Сиеста для условий юга России // Вестник КрасГАУ. – 2019. – Вып. 5. – С. 3–8.

Методика оценки технологических качеств зерна. – М: Б. И., 1971. – 135 с.

Методические рекомендации по оценке качества зерна / ВАСХНИЛ. Научный Совет по качеству зерна. – М.:, 1977. – 172 с.

Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. – Вып. 1. – М., 2019. – 384 с.

Общая селекция и семеноводство полевых культур / В.А. Юрьев [и др.]; под ред. В.А. Юрьева. – М.: Госсельхозиздат, 1950. – С. 167–170.

Результаты изучения селекционных линий озимой мягкой пшеницы в конкурсном сортоиспытании по урожайности и качеству зерна / О.А. Некрасова [и др.] // Зерновое хозяйство России. – 2019. – № 2. – С. 32–37.

Published

2021-04-22

Issue

Section

Agronomy