IMPROVING THE CRYOSCOPIC METHOD DETERMINATION OF WATER ACTIVITY IN FOOD PRODUCTS
Keywords:
foods, water activity, the thermograms of the freeze, cryoscopic measurement methodAbstract
The problems of determination of water activity in food products using the cryoscopic method were considered. The results of determination of water activity and cryoscopic temperature of various food products are presented. A comparative analysis of the technical characteristics of water activity analysis based on the different measurement principles was performed. The results of experimental studies on the determination of water activity using a cryoscopic method as well as the two- and three-stage thermoelectric coolers are presented. It was revealed that the preliminary cooling of the unit helps to reduce the duration of water activity determination in 1.5-2 times. Recommendations are given for the reduction of duration of water activity determination in food products using the cryoscopic method.
Downloads
References
2. А.с. 1464069 СССР. Устройство для определения активности воды в пищевых продуктах / Рогов И.А. и [др.]. – заявл. 29.12.86 ; опубл. 07.03.1989.
3. Ляйстнер Л., Гоулд Г. Барьерные технологии: комбинированные методы обработки, обеспечивающие стабильность, безопасность и качество продуктов питания. – М.: ВНИИМП, 2006. – 236 с.
4. Патент на полезную модель 75049 РФ. Устройство для измерения активности воды в пищевых продуктах / Фатьянов Е.В., Алейников А.К. – заявл. 26.02.2008 ; опубл. 20.07.2008.
5. Патент на полезную модель 98246 РФ. Устройство для измерения активности воды в пищевых продуктах / Фатьянов Е.В., Алейников А.К., Мокрецов И.В. – заявл. 28.10.2010 ; опубл. 10.10.2010.
6. Разработка макетного образца прибора для измерения активности воды / Фатьянов Е.В., Алейников А.К., Евтеев А.В. // Отчет о НИР № 10751р/19751 от 13.08.2012. – Саратов, 2013. – 80 с.
7. Фатьянов Е.В. Разработка методов измерения активности воды в мясопродуктах на основе исследования тепломассообменных процессов: автореф. дис. … канд. наук. – М., 1989. – 17 с.
8. Фатьянов Е.В., Алейников А.К., Трофимов М.С. Роль показателя активности воды в технологии термообработанных колбас // Аграрный научный журнал. – 2004. – № 1. – С. 22–23.
9. Фатьянов Е.В., Алейников А.К. Анализ современного состояния средств определения показателя активности воды в пищевых продуктах // Вавиловские чтения–2005. – Саратов, 2005. – С. 177–180.
10. Фатьянов Е.В. Значение показателя «активность воды» при хранении пищевых продуктов // Инновационные технологии производства и хранения материальных ценностей для государственных нужд. – М., 2015. – С. 212–224.
11. Food Code // U.S. Public Health Service: FDA, 2013. – Режим доступа: www.fda.gov.
12. Labots H. aw-Wert und pH-Wert-Konzept fur Eileitung von Fleisch-erzeugnissen in verderbliche und lagerfuhige Produkte // Fleischwirtschaft. – 1981. – № 10. – S. 1510–1517.