Bioenergetic approach to the evaluation of source material for chickpea (Cicer arietinum L.) breeding in the Lower Volga region

Authors

  • Valery Ivanovich Zhuzhukin Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Zhanslu Naviullaevna Mukhatova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Alexander Gennadievich Subbotin Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Ivan Dmitrievich Eskov Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Natalya Alexandrovna Shyurova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i5pp16-20

Keywords:

chickpeas, sample, signs, protein, fat, ash, cellulose, nitrogen free extractives, energy

Abstract

The study of chickpea varieties (Cicer arietinum L.) from the VIR collection made it possible to perform a differentiated assessment of the biochemical composition of seeds, vegetative and generative traits. Based on the content of nutrients in chickpea seeds, gross energy was calculated. It has been established that the amplitude of gross energy variation in 1 kg of dry chickpea seeds is observed in the range of 18.85…20.93 MJ/kg. The share of nutrients in the total value of the energy value of chickpea seeds varies within the following limits: protein - 24.8 ... 31.5%; fat - 9.3 ... 12.0%; fiber - 3.3 ... 5.5%; nitrogen free extractives - 53.1 ... 60.3%. Variety samples with a high value of gross energy (k-430, k-388, and k-434) are selected. The content of crude protein of more than 24.0% was in varieties k-1183, and k-2299. The fat content of more than 7.0% in seeds was in varieties k-1724, k-2359, and k-2571. A wide range of variability of morphological features was revealed: plant height – 43.0…71.7 cm; height of attachment of the lower bean - 12.3 ... 35.5 cm; the number of lateral branches of the first order - 2.0 ... 3.3 pieces; total number of beans per plant – 31.3…221.0 pcs.; the number of grained beans - 31.3 ... 211.0 pieces; the number of seeds from one plant - 30.0 ... 287.7 pieces; weight of seeds from one plant - 6.4 ... 41.9 g. K-1577 was distinguished by a very low weight of 1000 seeds.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Балашов В. В., Балашов А. В. Волгоградский нут. Волгоград, 2013. С. 16.

Коллекция мировых генетических ресурсов зерновых бобовых ВИР: пополнение, сохранение и изучение: методические указания / М. А. Вишнякова [и др.]. СПб.: ВИР, 2010. 141 с.

Вус Н. А., Безуглая О. Н. Исходный материал для селекции нута на пригодность к механизированной уборке // Селекция растений: прошлое, настоящее и будущее: материалы I Всерос. науч.-практ. конф. с международным участием, посвящ. 140-летию НИУ «БелГУ» и 100-летию со дня рождения селекционера, ученого и педагога, доктора сельскохозяйственных наук, профессора Щелоковой Зои Ивановны, Белгород, 24–26 ноября 2016. Белгород: Издательский дом «Белгород», 2017. С. 35–37.

Германцева Н. И. Нут – культура засушливого земледелия. Саратов, 2011. 200 с.

Германцева Н. И. Селекция нута в условиях сухостепной зоны Поволжья // Тр. по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2014. Т. 175. Вып. 3. С. 66–82.

ГОСТ 13496.15-97. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания сырого жира. М.: Изд-во стандартов, 1998. 11 с.

ГОСТ 13496.2-91. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Метод определения сырой клетчатки. М.: Изд-во стандартов, 1992. 9 с.

ГОСТ 13496.4-93. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина. М..: Стандартинформ, 2019. 19 с.

ГОСТ 26226-95. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения сырой золы. М.: Изд-во стандартов, 1996. 8 с.

Демьяненко К. А., Казыдуб Н. Г., Бурлаков А. А. Применение корреляционного анализа хозяйственно-ценных признаков нута в практической селекции // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2015. № 4(20). С. 15–18.

Жученко А. А. Адаптивная система селекции растений (эколого-генетические основы). В 2 т. М.: Изд-во РУДН, 2001. Т. 2. 708 с.

Зоотехнический анализ кормов. М.: Агропромиздат, 1989. 239 с.

Классификатор рода Cicer L. (Нут) / под ред. В. А. Корнейчук. Л., 1980. 16 с.

Методические указания по изучению коллекции зерновых бобовых культур / под ред. Н.И. Корсакова. Л., 1975. 60 с.

Особенности селекции нута в Поволжье / В. И. Жужукин [и др.] // Зерновое хозяйство России. 2017. № 6(54). С. 21–24.

Published

2022-05-29

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >>