Association of ?-lactoglobulin gene polymorphism with biochemical parameters of blood and qualitative composition of milk of Holstein cattle

Authors

  • Ziliya Fidalievna Fattakhova Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
  • Natalia Yurevna Safina Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center
  • Elza Ravilevna Gaynutdinova Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center
  • Shamil Kasimovich Shakirov Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i10pp93-96

Keywords:

cattle, β-lactoglobulin gene, BLG, PCR-RFLP, blood biochemistry, fat, protein

Abstract

The ?-lactoglobulin (BLG) gene, which is responsible for the biological value indicator that affects the ratio of protein fractions, the level composition and technological characteristics of milk presents of considerable interest for dairy cattle breeding. The purpose of our work was to identify the relationship with the polymorphism of the beta-lactoglobulin gene and the biochemical blood parameters and dairy productivity of Holstein cattle. This research was carried out in 2020-2021 on 148 Holstein cows in the Integrated Agricultural Production Centre “Stud farm named after Lenin” of Atninsky district of the Republic of Tatarstan. As an effect of the studies, it was shown that the animal herd is polymorphic in the ?-lactoglobulin gene. Population is represented by three genotypes: AA - 24.3, AB - 47.3 and BB - 28.4%. The frequency of occurrence of alleles A and B was 0.480 and 0.520, respectively. In group of animals with AB genotype of BLG gene in the blood serum was detected an increased content of indicators of protein metabolism (total protein, albumin, ALT) and the minimum level of urea. Cows whit BLG AB genotypes are characterized by an increased mass fraction fat and protein, MSNF (milk solids non-fat) and dry matter. This research was supported by FASO Russia project number: 122011800138-7.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Бережная Е. А. Рынок молока и молочной продукции // Вестник науки. 2021. Т. 3. № 1(34). С. 64–68.

Кудрин А. Г. Ферменты крови и прогнозирование продуктивности молочного скота. Мичуринск-наукоград РФ: Изд-во Мичурин. гос. аграр. ун-та, 2006. 142 с.

Лысенко Ю. Занимаемся генетикой сегодня, чтобы быть с молоком завтра // Эффективное животноводство. 2021. № 5(171). С. 74–77.

Меркурьева Е. К., Шангин-Березовский Г. Н. Генетика с основами биометрии. М.: Колос, 1983. 400 c.

Сафина Н. Ю., Шакиров Ш. К., Фаттахова З. Ф., Гайнутдинова Э. Р. Биохимические показатели липидного обмена и качественный состав молока коров с разными генотипами стеарил-КоА десатуразы (SCD1) // Ветеринария, зоотехния и биотехнология. 2020. № 3. С. 94–100. DOI: 10.26155/vet.zoo.bio.202003013.

Полиморфизма гена b-лактоглобулина (LGB) и его взаимосвязь с экономически важными признаками голштинского скота / Н. Ю. Сафина [и др.] // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 9. С. 78–80. DOI: 10.24411/0235-2451-2018-10918.

Талызина Т. Л., Нуриев Г. Г., Талызин В. В. Показатели белкового обмена у молочных коров в разные периоды лактации // Вестник Брянской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. № 2(66). С. 61–64.

Тимербулатова А. Т. Молочная продуктивность кобыл башкирской породы и качество кумыса при скармливании пробиотической добавки «Биогумитель»: дис. … канд. с.-х. наук: 06.02.10. Уфа, 2015. 173 с.

Тютюнников А. В. Активность ферментов аспартат- и аланинаминотрансферазного локусов в связи с молочностью и жирномолочностью коров // Науч. тр. Калужского филиала Моск. с.-х. акад. им. К.А. Тимирязева. Калуга, 1993. Вып. 1. С. 114–119.

Уливанова Г. В., Глотова Г. Н., Федосова О. А., Рыданова Е. А. Анализ использования генотипирования по полиморфным системам групп крови и белкам молока в племенном и промышленном скотоводстве // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета им. П.А. Костычева. 2020. № 1 (45). С. 63–69.

Фаттахова З. Ф., Шакиров Ш. К. Уровень морфологических и биохимических показателей крови как оценка регуляции рубцового пищеварения лактирующих коров // Ветеринарный врач. 2018. № 2. С. 57–68.

Barbosa S. B. P., Araujo I. I. M., Martins M. F., Silva E. C., Jacopini L. A., Batista A. M. V., Silva M. V. B. Genetic association of variations in the kappa-casein and ?-lactoglobulin genes with milk traits in girolando cattle // Rev. Bras. Saude Prod. Anim. 2019. Vol. 20. P. 1–12. DOI 10.1590/S1519-994020 0312019.

??tek J., Hanusov? L., L?skovcov? L., Samkov? E., Hanu? O., Haso?ov? L., K???ov? Z., Ve?erek L. Polymorphisms in CSN3, CSN2 and LGB Genes and Their Relation to Milk Production in Dairy Cattle in the Czech Republic // Acta Univ. Agric. Silvic. Mendel. Brun. 2019. Vol. 67(1). P. 19–24. DOI 10.11118/actaun201967010019.

Medrano J. F., Aguilar-Cordova E. Genotyping of bovine ?-casein loci following DNA sequence amplification // Biotechnology. 1990. № 8 (2). С. 144–146. DOI: 10.1038/nbt0290-144.

Tyulkin S.V., Vafin R. R., Zagidullin L. R. Technological properties of milk of cows with different genotypes of kappa-casein and beta-lactoglobulin // Foods and Raw Materials. 2018. Vol. 6. No 1. P. 154–162. DOI 10.21603/2308-4057-2018-1-154-162.

Published

2022-10-27

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>