Ensiling alfalfa of foreign selection with experimental biological preparations
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i9pp71-75Keywords:
alfalfa, Lactobacillus, Enterococcus, silage, exchange energy, lactic acidAbstract
The article considers the results of a laboratory study of the use of experimental preparations Inoculant 1 and Inoculant 2, containing live bacteria and their combinations, in the preparation of silage from the green mass of alfalfa of foreign selection in the budding phase. The mass fraction of moisture, crude protein (CP), crude fiber (CF), as well as the concentration of the mass fraction of organic acids (lactic, acetic and butyric) were determined. The positive influence of the consortium of microorganisms in the preservation of nutrients and energy of the finished silage has been established. Elevated indicators of dry matter and metabolic energy in experimental samples were revealed, the concentration of which is significantly higher than the control ones in terms of dry matter - by 1.55 and 1.69%, in terms of metabolic energy - by 2.60 and 1.38%.
Downloads
References
Бикчантаев И. Т., Афордоаньи Д. М. Эффективность новых штаммов молочнокислых бактерий и B. Licheniformis в консервировании кукурузы // Аграрный научный журнал. 2022. № 4. С. 53–56.
Кабир Л. С., Кудрявцева Л. Н., Кулакова Т. В., Шахназарян Г. Э. Сельскохозяйственная политика и обеспечение продовольственной безопасности страны // Вестник экономической безопасности. 2015. № 5. С. 47–53.
Клименко В. П. Качественные объемистые корма – основа полноценных рационов для высокопродуктивного скота // Адаптивное кормопроизводство. 2019. № 3. С. 102–115.
Койнова А. Н. Секреты сбалансированного рациона // Эффективное животноводство. 2019. № 8(156). С. 101–105.
Логвинова А. В., Болтовский В. С. Консервирование растительных кормов // Труды БГТУ. Серия 2: Химические технологии, биотехнология, геоэкология. 2019. № 1(217). С. 103–111.
Маликова М. Г., Ахметова И. Н. Использование биоконсервантов при заготовке кормов из трудносилосуемых культур // Сельскохозяйственный журнал. 2014. № 7. С. 159–163.
Методическое руководство по химическому консервированию кормов и испытание их на животных / К. М. Солнцев [и др.]. М.: Колос, 1980. 24 с.
Разумовский Н. Особенности заготовки и скармливания сенажа // Животноводство России. 2021. № 7. С. 37–40.
Российской Федерации. Указ Президента. Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации. 30 января 2010 г. № 120 // garant.ru.
Суровцев В. Н. Эффективность повышения качества объемистых кормов // Сельскохозяйственные вести. 2009. № 3. С. 16–17.
Шинкаревич Е. Д. Эффективность применения сухих и жидких форм бактериальных силосных консервантов // Электронный научно-методический журнал Омского ГАУ. 2016. Спецвыпуск № 2. URL: http://ejournal.omgau.ru/index.php/spetsvypusk-2/31-spets02/432-00181.
Biological conservants impact on the silage quality and aerobic stability/ S. Chernyuk et al. // Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9(1). Р. 226–230.
Effect of microbial inoculants on the quality and aerobic stability of bermudagrass round-bale haylage / K. G. Arriola et al. // J. Dairy Sci. 2015. Vol. 98. No. 1. Р. 478–485.
Effects of lactic acid bacteria with bacteriocinogenic potential on the fermentation profile and chemical composition of alfalfa silage in tropical conditions / V. P. Silva et al. // Journal of Dairy Science. 2016. Vol. 99. Is. 3. Р. 1895–1902.
Silage review: Recent advances and future uses of silage additives / R. E. Muck et al. // Journal of Dairy Science. 2018. Vol. 101. No. 5. Р. 3980–4000.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.